ΤΡΙΤΗ  04/05/2021
14:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

A HISTORY OF THE EUROPEAN WORKING CLASS


Έτος παραγωγής: (2020)


Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Σειρά ντοκιμαντέρ 4 ωριαίων επεισοδίων, συμπαραγωγής ARTE FRANCE/ LES FILMS D'ICI, 2020.

Η ευρωπαϊκή τάξη έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των ευρωπαϊκών χωρών - μέσα από επαναστάσεις, πολέμους και κοινωνική πρόοδο. Σε τέσσερα επεισόδια μιας θεαματικής εξιστόρησης, αυτή η σειρά μάς υπενθυμίζει τι οφείλουν οι κοινωνίες μας στα κινήματα και τις μάχες των εργατών.
Η ιστορία ξεκινάει τον 18ο αιώνα. Αλλά ο αγώνας τους συνεχίζεται και σήμερα. Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών δημοκρατικών θεσμών και αξιών μας προέρχονται από παλιότερες απαιτήσεις της εργατικής τάξης: το δικαίωμα ψήφου για όλους ή η κοινωνική αλληλεγγύη είναι κάποια από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα. Η κουλτούρα μας - ο τρόπος που ντυνόμαστε, τα τραγούδια που ακούμε, οι ταινίες που βλέπουμε και τα ίδια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πάλαι ποτέ λαϊκή κουλτούρα των εργατών. Σε όλη την Ασία, την Αφρική, και τη Λατινική Αμερική, εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ζουν ζωές παρόμοιες με εκείνη της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης του 18ου και του 19ου αιώνα. Θα παρουσιάσουμε την πανταχού παρούσα σκιά του παρελθόντος κάνοντας συνεχώς ένα ταξίδι ανάμεσα στην ιστορία και τις τωρινές καταστάσεις. Αυτές οι σύγχρονες μαρτυρίες και φωτογραφίες θα μας βοηθήσουν να ενώσουμε ξανά τα νήματα της μνήμης ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Δείτε σήμερα: Ο καιρός των εργοστασίων [The factory time]
Eπεισόδιο 1

Από τις αρχές του 18ου αιώνα, μια νέα οικονομία κάνει την εμφάνισή της στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκινώντας από τη βιομηχανία και το εμπόριο. Οι εργάτες της υπαίθρου πρέπει, τώρα, να δουλέψουν σε μεγάλα εργοστάσια. Αυτή είναι η αρχή της Βρετανικής εργατικής τάξης. Αυτοί οι νέοι εργάτες χρειάζονται περισσότερο από έναν αιώνα προκειμένου να συνειδητοποιήσουν την κουλτούρα της εργασίας τους, τα δικαιώματά τους και τις κοινωνικές αλλαγές που έρχονται. Οι εργάτες διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς και το δικαίωμα στην απεργία. Μια νέα επανάσταση βρίσκεται στα σκαριά.
Σκηνοθεσία: Stan Neumann

Διαθέσιμο για 14 μέρες στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
[K8] ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21 (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ) < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ  (Β' ΚΥΚΛΟΣ) (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά