ΤΡΙΤΗ  04/05/2021
16:00 Κατάλληλο για όλους
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ   (E)   
ΜΟΥΣΙΚΑ / ΠαράδοσηΜετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.
Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Δείτε σήμερα: «Νίκος Οικονομίδης-τα Μικρασιάτικα του Αιγαίου»

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στο Αιγαίο, ανιχνεύοντας τα πολιτισμικά-μουσικά και δίκτυα επικοινωνίας των νησιών με τη Μικρά Ασία. Η γη της Ιωνίας (με επίκεντρο τη Σμύρνη) καθώς και η Κωνσταντινούπολη (με τα παράλια της Προποντίδας) λειτούργησαν ως «μήτρα πολιτισμού και μουσικής» μεταφυτεύοντας στο Αρχιπέλαγος τραγούδια, σκοπούς, χορούς και όργανα που προσαρμόστηκαν στις τοπικές παραδόσεις του κάθε νησιού.

Ο Νίκος Οικονομίδης, κορυφαίος δεξιοτέχνης του λαϊκού βιολιού, μετά από συστηματική έρευνα αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στα «Μικρασιάτικα του Αιγαίου», με επίκεντρο τις μουσικές και χορευτικές παραδόσεις της Κύθνου, της Πάρου και της Νάξου. Παράλληλα, ο Γιώργος Βενετούλιας (φιλόλογος-λαογράφος) και ο Νίκος Καραμπουρνιώτης (πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών & Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες») αναφέρονται στη μικρασιάτικη κληρονομιά και τη διαχείρισή της στα νησιά αλλά και στην Αθήνα όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες.

Τον Νίκο Οικονομίδη (βιολί-τραγούδι) πλαισιώνουν οι μουσικοί: Κυριακή Σπανού (τραγούδι), Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι), Γιώργος Γαβράς (λαούτο), Νίκος Τσαντάνης (τσαμπούνα) και Διονυσία Παππούλη (τουμπί). Χορεύουν μέλη της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης και Πολιτισμού-ΕΛΕΤΕΠ» (επιμέλεια: Γιώργος Λιάρος) καθώς και χορευτές-γλεντιστές από Κύθνο, Αμοργό, Σίφνο, Πάρο, Σχοινούσα και Μικρασιάτες από το Μελί Μεγάρων.Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
[K8] ΖΑΚΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ (E) < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21 (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά