ΔΕΥΤΕΡΑ  10/05/2021
19:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
1821, Η Ελληνική Επανάσταση   
Ντοκιμαντέρ / Ιστορία


Έτος παραγωγής: (2021)



Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 είναι ένα από τα ριζοσπαστικά, εθνικά και δημοκρατικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα που επηρεάστηκαν από τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε, μετά από ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές, στη σύσταση του Ελληνικού κράτους του 1832.

Η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ δεκατριών επεισοδίων που προτείνουμε, προσπαθεί να περιγράψει ευσύνοπτα και σαφώς την συναρπαστική εκείνη περίοδο του επαναστατικού Αγώνα, ως ευκαιρία για τον γενικότερο αναστοχασμό της πορείας του ελληνικού κράτους που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.
Επιθυμία μας, όμως είναι, να παρουσιάσουμε μια σειρά ντοκιμαντέρ που να παρουσιάζει Ελληνική Επανάσταση με πραγματολογική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση.

Υπό μορφή θεμάτων θα ανατρέξουμε από την περίπλοκη αρχή του κινήματος, ήτοι την οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας, τη στάση της ηγεσίας του ορθόδοξου κλήρου και τη θέση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έναντί της έως την συγκεχυμένη εξέλιξη του αγώνα και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων που καθόρισε την επιτυχή έκβασή της.

Παράλληλα με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα, θα αναδειχθούν και άλλες όψεις της ζωής στα χρόνια της επανάστασης, που αφορούν τη θεσμική οργάνωση και λειτουργία του κράτους, την οικονομία, το ρόλο του κλήρου κ.ά.

Δύο ακόμη διακριτά θέματα αφορούν την αποτύπωση της ελληνικής επανάστασης στην τέχνη και την ιστορική καταγραφή της από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν.

Η κατάτμηση σε δεκατρία θέματα, καθένα υπό την εποπτεία ενός διακεκριμένου επιστήμονα που ενεργεί ως σύμβουλος, επελέγη προκειμένου να εξετασθούν πληρέστερα και αναλυτικότερα όλες οι κατηγορίες των γεγονότων και να εξιστορηθεί με ακρίβεια η εξέλιξη των περιστατικών.

Θεωρούμε ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ο θεατής να κατανοήσει καλύτερα τις επί μέρους παραμέτρους που διαμόρφωσαν τα γεγονότα που συνέβαλαν στην επιτυχημένη έκβαση του αγώνα.


Δείτε σήμερα: "Ο κλήρος"
Eπεισόδιο 6


Κλήρος και επανάσταση.

Ίσως η πλέον σφυρηλατημένη και αυταπόδεικτη σχέση, εμφανής σε κάθε ημέρα και πτυχή του αγώνα για τη δημιουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Θα δούμε το ρόλο της ορθόδοξης θρησκείας ως κίνητρο για την εξέγερση, το ενωτικό στοιχείο της πίστης και την κοινωνική δυναμική της εκκλησίας, προκειμένου να διατηρήσει ασβέστη και ζωντανή την ταυτότητα του γένους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος που ήταν ένας από τους ιδρυτές της λεγόμενης “Φιλικής Εταιρείας” δίνει την ομολογία του στις 14 Σεπτεμβρίου του 1819, ότι στη “Φιλική Εταιρεία” συμμετείχαν πάρα πολλοί ιερωμένοι.

Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τα απομνημονεύματα των διαφόρων αγωνιστών, οι οποίοι αναφέρουν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Μονεμβασίας Χρύσανθο, οπωσδήποτε τον Παπαφλέσσα, Γρηγόριο Δικαίο.

Υπήρχαν αρχιερείς, οι οποίοι προέρχονταν από όλη την ελληνική επικράτεια την Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες, την Βοιωτία και φυσικά την Πελοπόννησο.

Κατά τον Φωτάκο, τον 1ο υπασπιστή και γραμματικό του Κολοκοτρώνη: «Πρώτοι οι Αρχιερείς εφάνηκαν με το σπαθί και τον σταυρό στη μάχη».

Σύμβουλος επεισοδίου Παναγιώτης Δούρος, Δρ Πολιτιστικής Διαχείρισης διδάσκων στο ΠΑΔΑ.

Ομιλητές: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, Γιάννης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Βαγγέλης Κουμπούλης, Θεολόγος-ιστορικός, Παναγιώτης Δούρος



Ιδέα σειράς: Αλέξανδρος Κακαβάς, Δημήτρης Δημητρόπουλος και Ηλίας Κολοβός

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Επόμενο > [K8] ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ (Νέο Επεισόδιο)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά