ΠΕΜΠΤΗ  06/05/2021
14:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ (Νέο Επεισόδιο)   
Ψυχαγωγία / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2020)



Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Δείτε σήμερα: "Γουμένισσα"
Eπεισόδιο 4

Ο «Οίνος ο αγαπητός» και ο οινολόγος δόκτωρ Δημήτρης Χατζηνικολάου ταξιδεύουν βορειοδυτικά, στους πρόποδες του Πάικου, στη γραφική Γουμένισσα, μια από τις ζώνες ΠΟΠ του πολυδυναμικούξινόμαυρου, που εδώ παντρεύεται με την τοπική νεγκόσκα, παράγοντας τον οίνο ΠΟΠ Γουμένισσα. Η Γουμένισσα ήταν ξακουστή για τα ερυθρά κρασιά της από τον 18ο αιώνα. Οι αμπελώνες της καταστράφηκαν το 1918 από τη φυλλοξήρα, αλλά αναβίωσαν χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής και τη βοήθεια του Γιάννη Μπουτάρη. Στο Κτήμα Χατζηβαρύτη ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης μας λέει πώς η ερασιτεχνική του ενασχόληση με το κρασί εξελίχθηκε σε πάθος που τον οδήγησε να φτιάξει το boutiqueοινοποιείο του και η κόρη του Χλόη, αμπελουργός και οινολόγος, μας μιλά για τους οίνους ελάχιστης παρέμβασης. Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους συζητώντας για οινοποιητικές μεθόδους, παλιές ιστορίες και πολλά άλλα. Κάνουμε βόλτα στο δάσος με τις καστανιές στο Πάικο και θαυμάζουμε τη μοναδική φύση. Στο Κτήμα Τάτση, ο Περικλής και ο Στέργιος Τάτσης είναι πρωτοπόροι στη βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια και κουβαλούν την αμπελουργία στο DNAτους. Ο Περικλής μας εξηγεί τι σημαίνει βιοδυναμική καλλιέργεια και γιατί το καλό κρασί φτιάχνεται στο αμπέλι. Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους που είναι αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες με έμφαση στη νεγκόσκα και το ξινόμαυρο, ζυμώνουν φυσικά και χωρίς παρεμβάσεις, συζητάμε για τη φιλοσοφία τους και την αγάπη τους για το αμπέλι. Περπατάμε στα γραφικά δρομάκια της Γουμένισσα. Στην οινοποιεία Αϊδαρίνη, ο Χρήστος Αϊδαρίνης μας μιλά για την ιστορία της οικογένειάς του που έχει ρίζες στον 19ο αιώνα και μας ξεναγεί στο παλιό πατητήρι της οικογένειας που κατασκευάστηκε το 1852. Ο οινολόγος Μιχάλης Μιχαηλίδης μας μιλά για τα κρασιά που παλαιώνουν. Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους συζητώντας για το πολυδυναμικό ξινόμαυρο και την τοπική νεγκόσκα, για τις ιδιαιτερότητες του μικροκλίματος της περιοχής, για τη μουσικότητα των οίνων της Γουμένισσας και το πώς ο Φρανσουά Ολάντ έχει πιεί το κρασί τους. Το επεισόδιο ανοίγει και κλείνει με τα ξακουστά χάλκινα της Γουμένισσας.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ -παρουσίαση/αρχισυνταξία
ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΗΣ -σκηνοθεσία/μοντάζ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΟΛΑΡΟΥ -σενάριο
ΗΛΙΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΑΤΟΣ -παραγωγοί
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - Δ/ση παραγωγής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ - Διευθ.φωτογραφίας :
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ - ηχολήπτης
ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΛΙΟΥ -μακιγιέζ

Παρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο > [K8] ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά