ΚΥΡΙΑΚΗ  11/04/2021
04:35 Κατάλληλο για όλους
Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΕκπομπήΜετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη ζωή αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

“Η ζωή́ δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά́ από́ τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα”.

Η γαλήνια Κύθνος, η εντυπωσιακή Μήλος με τα σπάνια τοπία και τις γεύσεις της, η Σέριφος με την αφοπλιστική της απλότητα, η καταπράσινη Κεφαλονιά και η Ιθάκη, το κινηματογραφικό Μεσολόγγι και η απόκρημνη Κάρπαθος είναι μερικές μόνο από τις στάσεις σε αυτό το νέο μεγάλο ταξίδι. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Βασίλης Ζούλιας είναι μερικοί από τους ανθρώπους που μας έδειξαν τους αγαπημένους τους προορισμούς, αφού μας άνοιξαν την καρδιά τους.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από́ τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή́, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.

Η κάθε ιστορία μάς δείχνει, με τη δική της ομορφιά, μια ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή αλλιώς, όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο, μέσα από την εκπομπή, θα καταγράφουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σαν να είναι μια Ζωή αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά, που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία όταν τολμάς να τη ζεις αλλιώς!

Δείτε σήμερα: «Όλυμπος, γένους θηλυκού»

O θρύλος λέει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ονομάστηκαν Αρπάθεοι και μετά Καρπάθιοι, γιατί από τη λατρεία για τον τόπο τους έκλεψαν τους θεούς του Ολύμπου και τους έφεραν στο νησί. Αν είσαι θεός πάντως, τέτοιο μέρος θες για να ζήσεις. Απόκοσμο, άγριο και απρόσιτο…

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με βαθιά ιστορία και πολύ ισχυρή, Δωρική ταυτότητα. Μόνο που η εδώ η Όλυμπος είναι γένους θηλυκού. Άγριο θηλυκό. Αυτή η αγριάδα του τοπίου ίσως οδήγησε και τους πρώτους Ολυμπίτες να εγκατασταθούν εδώ, μιας και ο οικισμός δημιουργήθηκε στα χρόνια των άγριων πειρατειών και ήταν ο λόγος που χτίστηκε σε αυτό το απότομο πλευρό του βουνού Όλυμπος.

Με σπίτια «κεντημένα» πάνω στο βουνό, πολύχρωμα, στολισμένα. Εκκλησίες, μικρά δρομάκια, αγέρωχοι άνθρωποι, δωρικοί. Παραδοσιακές φορεσιές και έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Με τον Γιώργο κάναμε ένα νοερό ταξίδι στην ιστορία αλλά και στα πέρατα του κόσμου όλου, όπου βρέθηκαν οι Καρπάθιοι.

Με την Ευγενία και την κα. Καλλιόπη, τη μητέρα της, βρεθήκαμε στο Ολυμπίτικό τους σπίτι και μάθαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει μητροκρατία και κανόνες.

Με τον Παπαγιάννη θαυμάσαμε την εκκλησία του χωριού, αλλά εντυπωσιαστήκαμε και με τη δική του ιστορία. Που από οικοδόμος του χωριού που χόρευε και τραγουδούσε, αποφάσισε να γίνει κληρικός στα 52 του χρόνια! Με αυτόν μάθαμε και για τα γλέντια του νησιού, που είναι κυριολεκτικά κάτι ιερό, μία ιεροτελεστία. Γι αυτό κι όταν επιτελείται ένα γλέντι πρέπει να επικρατεί άκρα ησυχία. Πρέπει οι γυναίκες να είναι σοβαρές, σχεδόν αγέλαστες. Γι΄αυτό και στις αυτοσχέδιες μαντινάδες τους, απαγορεύεται αυστηρώς η επανάληψη!

Με τον κύριο Μανώλη φτάσαμε στην Αγγλία, τον τόπο που δημιούργησε την οικογένειά του, και με τον γιο του τον Γιάννη, τον επιτυχημένο ροκ σταρ, νιώσαμε όπως νιώθει κι αυτός όταν επιστρέφει στο χωριό, εκεί στην “τρύπα” του, μετά από περιοδείες και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Για να εμπνευστεί, για να χαρεί, για να ακούσει Ολυμπίτικα.

"Εκείνος που θα το σκεφτεί στην Όλυμπο να ζήσει
Πρέπει να είναι δυνατός, να τον φοβάται η φύση."Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ινα Ταράντου

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
  (ΙΒ' ΚΥΚΛΟΣ) (E)
Επόμενο > [K8] ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά