ΣΑΒΒΑΤΟ  10/04/2021
04:35 Κατάλληλο για όλους
Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΕκπομπήΜετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη ζωή αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

“Η ζωή́ δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά́ από́ τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα”.

Η γαλήνια Κύθνος, η εντυπωσιακή Μήλος με τα σπάνια τοπία και τις γεύσεις της, η Σέριφος με την αφοπλιστική της απλότητα, η καταπράσινη Κεφαλονιά και η Ιθάκη, το κινηματογραφικό Μεσολόγγι και η απόκρημνη Κάρπαθος είναι μερικές μόνο από τις στάσεις σε αυτό το νέο μεγάλο ταξίδι. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Βασίλης Ζούλιας είναι μερικοί από τους ανθρώπους που μας έδειξαν τους αγαπημένους τους προορισμούς, αφού μας άνοιξαν την καρδιά τους.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από́ τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή́, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.

Η κάθε ιστορία μάς δείχνει, με τη δική της ομορφιά, μια ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή αλλιώς, όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο, μέσα από την εκπομπή, θα καταγράφουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σαν να είναι μια Ζωή αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά, που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία όταν τολμάς να τη ζεις αλλιώς!

Δείτε σήμερα: «Σέριφος, η γαλήνια σταρ»

Οι 72 παραλίες της είναι από τις ομορφότερες στο Αιγαίο. Η Χώρα της, το ίδιο. Το ταξίδι από τον Πειραιά σύντομo. Αν το ήθελε θα μπορούσε να είναι μια σταρ του Αιγαίου. Κι όμως, η πανέμορφη, γαλήνια Σέριφος απορρίπτει την κοσμικότητα σχεδόν μετά μανίας. Είναι απλή, προσιτή και φιλόξενη, όπως και οι άνθρωποί της. Στο “Καφενείο η Σέριφος”, κάναμε ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο με τις ιστορίες του Γιώργου Νικολάου. Περπατήσαμε νοερά στα μονοπάτια και βρεθήκαμε στις παραλίες των παιδικών του χρόνων, που όμως παραμένουν απαράλλακτες εκεί. Και με τον Αντώνη και την παρέα του, βουτήξαμε στο δικό του βασίλειο, μιλήσαμε για scuba diving και πως οι καταδύσεις, άλλαξαν τη ζωή και επηρέασαν την καθημερινότητα τόσων ανθρώπων. Με τον Θανάση Αθανασιάδη, τον γνωστό για χρόνια δημοσιογράφο, βρεθήκαμε σε πιο γνώριμα και φιλικά σκηνικά. Και ακούσαμε τη δική του ιστορία, πως αποφάσισε να ζήσει τη ζωή του αλλιώς, να αφήσεις πίσω τη λάμψη της τηλεόρασης και κάνοντας ένα εντελώς νέο ξεκίνημα στη Σέριφο, να φτιάξει ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Εκεί δοκιμάσαμε και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το μάτσι, ένα παραδοσιακό ζυμαρικό της Σερίφου.

Συναντήσαμε όμως και τον Χρήστο στα αμπέλια του, στην απλωταριά όπως λέγεται στις Κυκλάδες η παραδοσιακή καλλιέργεια. Σε ένα οινοποιείο που μοιάζει να συνομιλεί με το θεό, σκαρφαλωμένο ίσως στο πιο ψηλό σημείο του νησιού.

Και με τον κο Αντώνη, πήγαμε στα Μεταλλεία της Σερίφου που για εκείνον είναι πλέον περασμένα αλλά καθόλου ξεχασμένα. Στοές μικρές γεμάτες ιστορίες μεγάλες και δύσκολες, σκληρές σαν σιδηρομετάλλευμα, που δεν γίνονται να ξεπεραστούν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Πριν φύγουμε από το νησί κάναμε μια βόλτα με το καΐκι του κυρίου Νίκου. Το αγόρασε όταν πέθανε η γυναίκα του για να του κρατάει συντροφιά. Μια ζωή ψαράς ο κος. Νίκος. Ένας αιώνιος ψαράς με σπίθα στα μάτια του, που νιώθει, αντιλαμβάνεται, διαβάζει και αγαπάει πολύ.Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης Διεύθυνση φωτογραφίας: Μπάστος Βάιος Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ινα Ταράντου

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/

(E)
Επόμενο > [K8] ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά