ΠΕΜΠΤΗ  14/01/2021
13:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΚΟΝΓΚ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Φύση

THE MYSTERIES OF MEKONG


Έτος παραγωγής: (2017)


ERTFLIX Greece
Σειρά ντοκιμαντέρ, 10 ωριαίων επεισοδίων, αμερικανικής παραγωγής 2017.

Η σειρά θα μας ταξιδέψει σε μυστηριώδη μέρη, ακολουθώντας την ροή του ποταμού Μεκόνγκ.

Διαμέσου της Κίνας, του Λάος, της Ταϊλάνδης, της Καμπότζης και του Βιετνάμ, διασχίζουμε τις πλουσιότερες περιοχές βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Από τα χιονισμένα βουνά του Γιουνάν έως τα τροπικά δάση της Ταϊλάνδης και τα βάθη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, θα γνωρίσουμε διαφορετικά είδη ζώων: σπάνιους ρινοπίθηκους, ιδιαίτερα είδη πουλιών, τρομακτικές σπηλιές και μέρη που δεν έχουμε ποτέ ξαναδεί.

Ας ακολουθήσουμε τα νερά του ποταμού Μεκόνγκ σε ένα απίστευτα συναρπαστικό ταξίδι!


Δείτε σήμερα: «Βιετνάμ - Η ζωή στο Δέλτα»
Eπεισόδιο 9

Ο τελικός προορισμός στο ταξίδι του Μεκόνγκ είναι η πατρίδα του πανίσχυρου δέλτα του ποταμού, το Βιετνάμ. Μία μεγάλη συγκέντρωση πλούσιων θρεπτικών ουσιών που μεταφέρονται από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά καθιστούν αυτή την περιοχή το πετράδι στο στέμμα του Βιετνάμ, έναν πραγματικό βιολογικό θησαυρό.

Αυτός ο πυκνός λαβύρινθος των μαγγροβίων, οι ελικοειδείς πλωτές οδοί παρέχουν ένα πλήθος ενδιαιτημάτων. Το δέλτα είναι γεμάτο ζωή. Ένα πρωτεύον θηλαστικό κάνει χρήση αυτής της περιοχής προς όφελός του. Πονηροί μακάκοι σε θέση ισχύος κρέμονται πάνω από τα πάμπολλα κανάλια του δέλτα. Προς μεγάλη τους χαρά, η ροή του ποταμού τούς έφερε πολλές λιχουδιές και μια μεγάλη ομάδα από αρσενικά, θηλυκά και τα μωρά τους πηδούν στο νερό. Αυτοί οι μακάκοι είναι ικανότατοι κολυμβητές – το κολύμπι είναι ο ευκολότερος τρόπος να τα καταφέρουν κι έτσι παραγεμίζουν τα μάγουλά τους προκειμένου να καταβροχθίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καλούδια.

Δύο φορές την ημέρα το νερό μπαινοβγαίνει σε αυτά τα μαγγρόβια κανάλια. Η παλίρροια είναι μια σημαντική πηγή τροφίμων για πολλούς αλλά όταν υποχωρεί, ένας παράξενος κόσμος αναδύεται. Ψάρια με βολβοειδή μάτια εμφανίζονται από μικροσκοπικές τρύπες στη λάσπη. Οι οξυδερκίνες είναι αμφίβια ψάρια και περνούν πολλές ώρες της ημέρας στο νερό. Τα θωρακικά πτερύγια που μοιάζουν με άκρα τούς επιτρέπουν να σέρνονται και να αποφεύγουν τη λάσπη, ρουφώντας μικρά πλάσματα και φυτά. Αν και μπορεί να φαίνονται αδέξιες, είναι απροσδόκητα ευκίνητες κι έτοιμες να πέσουν στη μάχη εάν κάτι παραβιάσει την περιοχή τους.

Ακόμα πιο μακριά, ο Μεκόνγκ δημιουργεί κι άλλα ενδιαιτήματα. Καθώς το ποτάμι φουσκώνει και χύνεται σε απέραντες εκτάσεις καταπράσινων υγροτόπων, προκαλεί έκρηξη στους πληθυσμούς των εντόμων και των άλλων ασπόνδυλων. Χιλιάδες πουλιά συρρέουν στους υγροτόπους του δέλτα λόγω της ατελείωτης προσφοράς σε τροφή. Αυτό σηματοδοτεί την εποχή της αναπαραγωγής για τα περισσότερα πουλιά και η τζακάνα με ουρά φασιανού με τα μεγάλα της πόδια κάνει τα πρώτα, αμήχανα βήματά της σ’ αυτόν τον μυστηριώδη, πλωτό, υδάτινο κόσμο.Σκηνοθεσία: Όλιβερ Πέιτζ
Παραγωγή: Antidote Productions


Διαθέσιμο για 60 μέρες στο ERTFLIX.

[K] ΠΟΠ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ  (Β' ΚΥΚΛΟΣ) (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ) (E) < Προηγούμενο
Επόμενο > [K] 1.000 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ (2019-2020) (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά