ΚΥΡΙΑΚΗ  22/11/2020
07:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΙΩΣ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Επιστήμες

BIG HISTORY


Έτος παραγωγής: (2013)


Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Από τους δημιουργούς του «The Universe» και του «Life After People», αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δίνει μία επιστημονική εξήγηση σε ιστορικά γεγονότα, συνδέοντας κάποια εμβληματικά γεγονότα με την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κληρονομιά των Τιτάνων που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας, κάθε φορά που κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση από το κινητό μας. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση, συνδεόμαστε με τη Μεγάλη Έκρηξη όπου δημιουργήθηκε το ταντάλιο, ένα σπάνιο και μυστηριώδες χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Χωρίς ταντάλιο, τα τηλέφωνα θα ήταν 12 φορές μεγαλύτερα!

Άλλα θέματα που προσεγγίζονται αφορούν στον Κώδικα Ζωής, το γνωστό μας DNA, αλλά και σε κάθε είδους κώδικα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής, αφορούν στο ασήμι και στον χρυσό και στον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αγαθά που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο Ήλιος και το Νερό, εξετάζονται και αυτά μέσα από το πρίσμα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει στο πέρασμα των αιώνων.


Δείτε σήμερα: Επεισόδια 1ο: «Η δύναμη του αλατιού» & 2ο: «Ο πυρετός του χρυσού»

«Η δύναμη του αλατιού»

Όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αέρα, τροφή και νερό. Το ίδιο ισχύει και για το αλάτι. Το αλάτι που ο καθένας έχει στο τραπέζι του κρατάει το κλειδί στην αποκάλυψη της ανείπωτης ιστορίας του πλανήτη και του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ θα αποκαλύψει πώς ένα απλό μόριο έθεσε τα θεμέλια για τον πολιτισμό μας, άρχιζε πολέμους, έχτισε μνημεία όπως το Σινικό Τείχος και έδωσε έναυσμα για επαναστάσεις από την Ινδία ως τη Γαλλία. Μέχρι και οι σκέψεις μας είναι από αλάτι.

«Ο πυρετός του χρυσού»
Σ’ αυτό το επεισόδιο ερευνούμε τον λόγο που η ανθρωπότητα τρελαίνεται για τον χρυσό. Οι ανακαλύψεις λένε ότι είμαστε προγραμματισμένοι για να το επιζητούμε και το μικροσκόπιο μας δείχνει γιατί γυαλίζει. Ανακαλύπτουμε τι κρύβεται πίσω από το μέταλλο που οδήγησε τους ανθρώπους να διανύσουν ωκεανούς και ηπείρους.
Τον διαφορετικό τρόπο χρήσης του σε κάθε ημισφαίριο και τη σύγκρουση των πολιτισμών.Αφήγηση: Μπράιαν Κράνστον


Διαθέσιμο για 60 μέρες στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/

(E)
Επόμενο >  ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά