ΚΥΡΙΑΚΗ  18/10/2020
22:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΕ ΛΑΜΕΡΜΟΥΡ   
ΜΟΥΣΙΚΑ / Όπερα

LUCIE DE LAMMERMOOR


Έτος παραγωγής: (2004)Όπερα του Ντονιτσέτι.
Με τους Πατρίτσια Τσόφι, Ρομπέρτο Αλάνια, Λουντοβίκ Τεζιέ. Την ορχήστρα και χορωδία της Όπερας της Λυών διευθύνει ο Εβελίνο Πιντό.

Διάρκεια: 139΄

Λιμπρέτο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Σερ Ουόλτερ Σκοτ.

Προλογίζει ο Κώστας Κακαβελάκης.


Περιγραφή επεισοδίου
Από την κρατική όπερα της Βιέννης (πρώτη προβολή) Σε συμπαραγωγή με την όπερα της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α.

Γύρω στα τέλη του 1830 η δημοτικότητα της ιταλικής όπερας στη Γαλλία όλο και μεγάλωνε.
Ο Gaetano Donizetti έμπειρος ιταλός συνθέτης με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του και γρήγορη ικανότητα γραφής αναζητούσε ήδη από το 1833 σε ηλικία 42 ετών επαφή με το γαλλικό κοινό και τους οργανισμούς όπερας στο Παρίσι.
Ο Gioachino Rossini τον προσκάλεσε μαζί με τον Vincenzo Bellini το 1834 στο Theatre Italien στο Παρίσι. Η πρώτη προσπάθεια του Donizetti να παρουσιάσει στη Γαλλία μία όπερά του έγινε με το λυρικό έργο «Marin Faliero» στα ιταλικά σε λιμπρέτο το Εmanuele Bidera βασισμένο σε ένα θεατρικό δράμα του Λόρδου Βύρωνα για ένα βενετό Δόγη. H ανταπόκριση του κόσμου ήταν ελάχιστη και η παράσταση επισκι-άσθηκε από την μεγάλη επιτυχία των “Πουριτανών” του Bellini.
Το 1835 τρία χρόνια μετά την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, την κωμική όπερα το «Ελιξήριο της αγάπης» που είχε παρουσιασθεί στο Teatro della Canobbiana το 1832,ο Donizetti ολοκληρώνει στην Ιταλία μια από τις σημαντικότερες όπερες της καριέρας του. Τη «Lucia di Lamermoor» σε τρείς πράξεις σε λιμπρέτο του Salvatore Cammarano. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1835 στο Θέατρο Σαν Κάρλο στην Νάπολη της Ιταλίας. Στην ιταλική της εκδοχή παρουσιάστηκε στο Theatre Italien στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου του 1837 με μεγάλη επιτυχία μετά από διαπραγματεύσεις με τον Henri Duponchel. Με την ενθάρρυνση του Duponchel, ο Donizetti αναθεωρεί την παρτιτούρα το 1839 προκειμένου να δημιουργήσει την γαλλική εκδοχή της όπερας Lucie de Lamermour που παρουσιάζεται τελικά τον Αύγουστο του 1839 στο Θέατρο Rennaissance στο Παρίσι στα γαλλικά.

Η αυθεντική υπόθεση που βασίστηκε ο Salvatore Cammarano για να συνθέσει το λιμπρέτο της όπερας πηγάζει από τη νουβέλλα του Sir Walter Scott «Η νύφη του Λαμερμούρ» και αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα της Νότιας Σκωτίας γύρω στο 1669. Η συμβολική διαμάχη μεταξύ δύο οικογενειών, της οικογένειας των Ashtons και της οικογένειας των Ravenswoods έχει βαθιές πολιτικές προεκτάσεις και συνδέεται με ιδεολογικά κινήματα της εποχής.

Ο Enrico που έχει καταστραφεί οικονομικά (Λόρδος Henry Ashton) ελπίζει να κερδίσει την προστασία και την εύνοια του σημαντικού αυλικού Arturo (Λόρδος Arturo Bucklaw). O Enrico σχεδιάζει λοιπόν να παντρέψει την αδελφή του Lucia, με τον Αrturo. Η Lucia όμως αγαπά κρυφά τον κατατρεγμένο Εdgardo. Η ιστορία μεταμορφώνεται σε μια διαχρονική αποτύπωση μιας τραγωδίας με αναπόφευκτες ανθρώπινες απώλειες που πλήττουν την ανθρωπότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η ερμηνεία που προβάλλεται αποκλειστικά σε πρώτη προβολή από τη Βουλή τηλεόραση είναι μια παραγωγή της κρατικής όπερας της Βιέννης σε σκηνοθεσία LAURENT PELLΥ και γενική μουσική διεύθυνση του EVELINO PIDÒ. Στο ρόλο της Lucia η Olga Peretyatko Σαν Edgardo (Sir Edgar Ravenswood) ο Juan Diego Flórez, σαν Enrico (Lord Henry Ashton) ο George Petean.
Επιμέλεια παρουσίαση

Κωνσταντίνος Κακαβελάκης

Επόμενο > [K] ΑΠΟ ΤΟΠΟ ΣΕ ΤΟΠΟ (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά