ΚΥΡΙΑΚΗ  24/05/2020
07:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (2019)   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2019)


ERTFLIX
Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019.

Τα νέα ημίωρα επεισόδια «επισκέπτονται» περιοχές κι ανθρώπους σε μέρη επιλεγμένα, με ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εισχωρεί στη βαθύτερη, πιο αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων, όπου ο χρόνος και η πέτρα, σε μια αιώνια παράλληλη πορεία, άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και Ιστορίας. Όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν μια ποιητική αύρα και προσφέρονται και για δεύτερη ουσιαστικότερη ανάγνωση. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα, που αποκαλύπτεται με γνώση και προσπάθεια, ανιχνεύοντας τη βαθύτερη ποιητική του ουσία.

Αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, μια θάλασσα, ένας παλιός πέτρινος οικισμός, ένας ορεινός κυματισμός, σου δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρας φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι γήινο ον κι έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι στριμωγμένος και στοιβαγμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου.

Δείτε σήμερα: «Ζίρος, η απόκρυφη Κρήτη»

Η Ζίρος, η Αγία Τριάδα, το έρημο Λαμνώνι, το γραφικό Χαμαίτουλο, είναι χωριά του οροπεδίου της ανατολικής Κρήτης. Στέκονται εδώ σε μια ατέλειωτη συνέχεια από τους παλιούς Μινωίτες μέχρι σήμερα. Σε τούτο το οροπέδιο είναι η αυθεντική Κρήτη, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Γύρω, οι κάμποι κατάφυτοι από αμπελώνες και ελιές και παντού υδρόμυλοι που αντλούν νερό βαθιά από τη γη για να μετατρέψουν τον τόπο σε Γη της Επαγγελίας. Σπίτια, δρόμοι και εκκλησίες με το χρώμα του παλαιού χρόνου σ’ ένα ιδανικό συνταίριασμα με τον πανέμορφο τόπο.

Κείμενα-παρουσίαση-αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης.
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.

  (Ε' ΚΥΚΛΟΣ) (E)
Επόμενο >  ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά