ΚΥΡΙΑΚΗ  24/05/2020
17:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Πολιτισμός

TREASURES OF ANCIENT ROME


Έτος παραγωγής: (2012)


ERTFLIX Greece
Σειρά ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων, παραγωγής BBC 2012 .

Είναι γνωστό ότι οι Ρωμαίοι υπήρξαν εξαιρετικοί μηχανικοί, αλλά και στρατιωτικοί. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ότι μας κληροδότησαν και υπέροχους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.

Σ’ αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ, ο Άγγλος κριτικός Tέχνης Alastair Sooke επιχειρηματολογεί, προσπαθώντας να ανατρέψει την άποψη που επικρατούσε παλαιότερα, ότι οι Ρωμαίοι δεν είχαν να επιδείξουν έργα Τέχνης. Παρακολουθεί την πορεία των Ρωμαίων κατά την περίοδο της παντοδυναμίας τους, καθώς, από την κλοπή και την αντιγραφή έργων Τέχνης, περνούν σταδιακά σε μια νέα καλλιτεχνική τεχνοτροπία: την ρεαλιστική απεικόνιση.

Οι ρωμαϊκές προτομές αποκαλύπτουν τη μορφή των μεγάλων ονομάτων της Ιστορίας, όπως Ιούλιος Καίσαρας και ο Κικέρωνας. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αναπαριστούν τις ευρηματικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν για να καταφέρουν να φαίνονται σαν αληθινά αυτά τα έργα Τέχνης από μάρμαρο, χαλκό και χρώμα.


Δείτε σήμερα: «Ρεαλιστικές απεικονίσεις» (Warts 'n' All)
Eπεισόδιο 1

Κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και θα μεταφερθούμε στον ρωμαϊκό κόσμο, χάρη στην ευρηματική δημιουργία ενός μαρμάρινου ανάγλυφου και στο περίφημο ηφαίστειο: τον Βεζούβιο.

Ο κριτικός Tέχνης Alastair Sooke ανατρέχει στη σημαντική καλλιτεχνική κληρονομιά της Πομπηΐας, πριν δείξει πώς ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, ο Αύγουστος, χρησιμοποίησε τη δύναμη της Τέχνης για να καταφέρει να χτίσει μια αυτοκρατορία.
Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο για 7 μέρες στα ψηφιακά μέσα της ΕΡΤ.

(Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
Επόμενο > [K8] ΜΙΣ ΜΑΡΠΛ - Γ’ ΚΥΚΛΟΣ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά