ΔΕΥΤΕΡΑ  20/04/2020
13:00
ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ… ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΝΑ   (E)   
ΜΟΥΣΙΚΑ


Έτος παραγωγής: (2017)


Live Streaming
Ένα όνειρο της σπουδαίας ερμηνεύτριας και ερευνήτριας της παραδοσιακής μουσικής Δόμνας Σαμίου, έγινε πραγματικότητα το Σάββατο 21 & την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το διήμερο «Οι Νέοι για τη Δόμνα Σαμίου» – 1η συνάντηση νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής με τίτλο «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα…» -αγαπημένο τραγούδι της Δόμνας- ήταν γεμάτο μουσικές και τραγούδια από νέους και ανήσυχους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, εμπνέονται και πειραματίζονται με τους ήχους της παράδοσης.

Η εκδήλωση ήταν συμπαραγωγή του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Η συνάντηση συγκέντρωσε ομάδες νέων μουσικών που μεταφέρουν την παραδοσιακή μουσική και τις αξίες της στο σήμερα. Όπως έλεγε η Δόμνα Σαμίου, που όχι μόνο ερμήνευσε αλλά και δίδαξε αυτή τη μουσική, «η νέα γενιά βρίσκει αυτό που κρύβει ένα τραγούδι παραδοσιακό: ένα ήθος, μία λεβεντιά, μία αξιοπρέπεια.» Άλλωστε τον τίτλο της «δασκάλας» που της απένειμαν οι μουσικοί της συνεργάτες και οι μαθητές της, έφερε περήφανα ως το τέλος της ζωής της.

Ένας από τους μαθητές της αλλά και στενός συνεργάτης της υπήρξε και ο διακεκριμένος διεθνώς μουσικός Σωκράτης Σινόπουλος, που είχε την ιδέα να ξεκινήσει μια χαρτογράφηση των νέων τάσεων στην παραδοσιακή μουσική.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση παρουσιάστηκαν λοιπόν στο κοινό 18 μουσικά σχήματα νέων που ζουν εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Με τσαμπούνες της Ικαρίας, λύρες της Δράμας, λαούτα της Κύπρου αλλά και όργανα της δυτικής μουσικής, όπως σαξόφωνο και κοντραμπάσο, τα νεανικά σχήματα συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό. Τα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν είναι τα εξής:

Aes Cyprium Ensemble, Αμυγδαλοτσακίσματα, Αντάμαν, Καρσί, Müzikal Ifade, Ξέφραγο Αμπέλι, Reggetiko Project, Reverse Mode και η Παιδική – Νεανική Χορωδία Ωδείου Άμφισσας στο πρώτο μέρος και: Αλέντι, Αποθέρι, Καριώτικο Γύρισμα, Μακάμ Art, Μουσικό Σεργιάνι, Σαντούτο, Χοροσταλίτες, Ώση και το Σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης, στο δεύτερο.

Συμμετείχαν και τις δύο ημέρες η Κατερίνα Παπαδοπούλου με το «The Anastatica project» και η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής, Δόμνα Σαμίου.Δείτε σήμερα: Μέρος 1ο

Καλλιτεχνική επιμέλεια- φωνητική διδασκαλία: Κατερίνα Παπαδοπούλου
Επιμέλεια χορών: Χαρίτων Χαριτωνίδης
Καλλιτεχνική διεύθυνση-σκηνοθετική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος
Συμπαραγωγή με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Σκηνοθεσία: Στάθης Ρέππας

(ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)
Επόμενο > [K8] ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ - Β΄ ΚΥΚΛΟΣ (EΡΤ ΑΡΧΕΙΟ) (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά