ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  14/02/2020
10:45 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναERTFLIX
Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε σήμερα: «Η αιματοβαμμένη γερμανική μεραρχία Εντελβάις στην Ελλάδα- Α΄ Μέρος: Τα ολοκαυτώματα στη Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων και το Κομμένο Άρτας»

Η «Μηχανή του χρόνου» ερευνά τη δράση της μεραρχίας Εντελβάις, που αιματοκύλησε την Ήπειρο, το 43-44. Μέσα σε λίγους μήνες κατέκαψε εκατοντάδες χωριά και έκανε τα ολοκαυτώματα στο Kομμένο της Άρτας, στους Λιγκιάδες, στη Μουσιωτίτσα, ενώ εξολόθρευσε και τον εβραϊκό πληθυσμό των Ιωαννίνων.
Η μεραρχία Εντελβάις, δολοφόνησε άμαχους με το πρόσχημα των αντιποίνων. Βίασε, έκλεψε και ερήμωσε δεκάδες χωριά με το πρόσχημα ότι οι χωρικοί βοηθούσαν τους αντάρτες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ.
Μουσιωτίστα και Κομμένο
Στο πρώτο μέρος η εκπομπή φωτίζει τα ολοκαυτώματα στη Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων με 152 νεκρούς και στο Κομμένο Άρτας, όπου φονεύθηκαν 317 άνδρες, γυναίκες και μωρά παιδιά.
Στην εκπομπή αποκαλύπτονται τα ονόματα των αξιωματικών και στρατιωτών που διέπραξαν τα ειδεχθή εγκλήματα, χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έγιναν επιφανή στελέχη της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Παρουσιάζονται συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από τις σφαγές. Οι περισσότεροι γλίτωσαν από καθαρή τύχη. Είτε γιατί τραυματίστηκαν και οι ναζί στρατιώτες τους θεώρησαν νεκρούς είτε γιατί κατάφεραν να κρυφτούν.
Στο Κομμένο Άρτας, δεν σεβάστηκαν ούτε τη χαρά του χωριού. Την προηγούμενη μέρα είχε γίνει γάμος και οι Γερμανοί εκτέλεσαν χωρίς δισταγμό, το ζευγάρι, τους καλεσμένους και ξεκλήρισαν την οικογένεια της νύφης.
Από τα εννέα παιδιά της οικογένειας, επέζησαν μόνο δύο, που περιέγραψαν στο Χρίστο Βασιλόπουλο τα τραγικά συμβάντα.
Στην εκπομπή, μιλούν για τη δημιουργία και τη δράση της Εντελβάις και εξηγούν πως οι στρατιώτες της μετατράπηκαν σε δολοφονικές μηχανές, οι: Ιάσων Χανδρινός ιστορικός, Θανάσης Γκότοβος καθηγητής στο τμήμα φιλοσοφίας του Παν/μιου Ιωαννίνων, Αλέκος Ράπτης ιστορικός ερευνητής (συνεργάτης με το Γερμανό ερευνητή Μάγιερ, που αποκάλυψε τη δολοφονική ταυτότητα της μεραρχίας), Απόστολος Παπαγεωργίου ιστορικός ερευνητής (συνεργάτης με το Γερμανό ερευνητή Μάγιερ, που αποκάλυψε τη δολοφονική ταυτότητα της μεραρχίας), Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος Ισραηλίτικης κοινότητας Ιωαννίνων – καθηγητής παθολογίας, Δημήτρης Βλαχοπάνος συγγραφέας–φιλόλογος. Κάτοικοι από τη Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων και το Κομμένο Άρτας που επέζησαν από το μακελειό και έχασαν τις οικογένειες τους αφηγούνται λεπτό προς λεπτό τις δραματικές στιγμές που έζησαν.
Στη «Mηχανή του xρόνου», παρουσιάζονται σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα, έγγραφα από τα γερμανικά αρχεία αλλά και παλαιότερη συνέντευξη του Γερμανού ιστορικού ερευνητή Μάγιερ που κατέγραψε τα εγκλήματα της Εντελβάις στην Ελλάδα.

«Η αιματοβαμμένη Γερμανική Μεραρχία Εντελβάις στην Ήπειρο - B΄ Μέρος: Η σφαγή στους Λιγκιάδες και την Παραμυθιά και η εξόντωση χιλιάδων Ιταλών στην Κεφαλονιά και των Εβραίων των Ιωαννίνων»
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Επόμενο > [K8] ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΛΟΓΟΣ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά