ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  14/02/2020
09:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΠολιτισμόςERTFLIX

Δείτε σήμερα: «Αικατερίνη Κουμαριανού - διαδρομές»

Η Αικατερίνη Κουμαριανού, ιστορικός, κάτοχος της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στην Σορβόννη από το 1978 έως το 1983, είναι μία δραστήρια γυναίκα.

Οι δημοσιεύσεις της σε ιστορικά και φιλολογικά περιοδικά και τα βιβλία της, αποτελούν σημείο αναφοράς σε διεθνείς και ελληνικές βιβλιογραφίες. Μόλις πριν δύο μήνες, τον Δεκέμβριο του 2007, επιμελήθηκε και δημοσίευσε την συλλογή ελληνικών φωτογραφιών του πρώτου κατόχου της έδρας Νεοελληνικών σπουδών στην Σορβόννη, Hubert Pernot, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ολκός», ενώ αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Κύπρο και διδάσκει στο εκεί πανεπιστήμιο.

Η Αικατερίνη Κουμαριανού πιστεύει στην κοινωνική συμμετοχή και αυτό φαίνεται από την αμείωτη παρουσία της στις πνευματικές ζυμώσεις που σμίλεψαν μεταπολεμικά την ελληνική κοινωνία.Η μακρόχρονη φιλία και συνεργασία της με τον Κ.Θ. Δημαρά, η συμμετοχή της στην δημιουργία περιοδικών εκδόσεων όπως ο «Ερανιστής» και οι «Εποχές», όπου συνεργάστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, τον Κωστή Σκαλιώρα και τον Γιώργο Σεφέρη, η φιλία της με τον Μπάμπη Δρακόπουλο και η ανένταχτη, μα σταθερή, σχέση της με την ελληνική αριστερά, οι συνεργασίες της με το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η πανεπιστημιακή διδασκαλία, είναι σταθμοί μίας ζωής, ακούραστα αφιερωμένης στην πρόοδο του ελληνισμού.

Το «Παρασκήνιο» την συνάντησε και μίλησε μαζί της. Ο σκηνοθέτης Κλεάνθης Δανόπουλος σκιαγραφεί ένα πορτραίτο ζωής, αναζητώντας να αναδείξει μέσα από τον λόγο και την εικόνα της, την δυναμική προσωπικότητα της ιστορικού, η οποία όπως λέει ο συγγραφέας Κώστας Παπαγεωργίου: «διδάσκει με την παρουσία της».Στην διάρκεια της εκπομπής, η Αικατερίνη Κουμαριανού μιλά για τους ανθρώπους που γνώρισε, τα γεγονότα που έζησε, τις αξίες που την καθοδήγησαν στην ζωή της και τις οποίες ακόμα πιστεύει.

Στην εκπομπή συμμετέχουν οι ιστορικοί Ε. Δελβερούδη και Γ. Τόλιας, ο νεοελληνιστής ακαδημαϊκός και καθηγητής πανεπιστημίου του Μόντρεαλ J. Bouchard και ο συγγραφέας Κ. Παπαγεωργίου, καταθέτοντας την ματιά τους για την παρουσία της, συμβάλλοντας με τον λόγο τους, στην ολοκλήρωση του πορτραίτου της καθηγήτριας Αικατερίνης Κουμαριανού.Σκηνοθεσία: Κλεάνθης Δανόπουλος

(E)
Επόμενο > [K8] ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ) (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά