ΤΡΙΤΗ  21/01/2020
17:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναWeb TVΔείτε σήμερα: «Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα. Μέρος Β'»

Η «Μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην αρχαιότητα και παρουσιάζει την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η εκπομπή, η οποία γυρίστηκε στην αρχαία Ολυμπία με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων και ειδικών, θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής παρουσιάζονται τα αγωνίσματα, οι υπεραθλητές, οι επιδόσεις τους, αλλά και η αθέατη πλευρά των Αγώνων με απόπειρες δωροδοκίας και παράνομες πολιτογραφήσεις.
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν συγχωρούσαν τους παραβάτες, τους εντόπιζαν, τους δίκαζαν και επέβαλλαν παραδειγματικές ποινές, όσο ψηλά και αν βρίσκονταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλού επιπέδου απόδοσης Δικαιοσύνης, είναι οι περίφημοι Ζάνες, στην είσοδο του σταδίου, που είναι αγάλματα του Δία, τα οποία υποχρεούνταν να αναγείρουν όσες πόλεις-κράτη αψηφούσαν τους κανόνες. Όχι μόνο πλήρωναν την κατασκευή του αγάλματος, αλλά ανέγραφαν και στη βάση του το όνομα του αθλητή τους που παραβίασε τον όρκο του, με σκοπό να τον διαπομπεύσουν.

Στην εκπομπή παρουσιάζεται η ζωή κορυφαίων Ολυμπιονικών, όπως του Διαγόρα από τη Ρόδο, του Μίλωνα από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, του Θεαγένη από τη Θάσο, αλλά και κορυφαίων πολιτικών της εποχής που έγιναν Ολυμπιονίκες, όπως του Κίμωνα, πατέρα του νικητή του Μαραθώνα, του Αλκιβιάδη, αλλά και του Φίλιππου της Μακεδονίας, που διακρίθηκαν στις ιπποδρομίες και τις αρματοδρομίες.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου (διευθύντρια Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας), Ολυμπία Βικάτου (διευθύντρια ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), Πάνος Βαλαβάνης (καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κωνσταντίνα Γογγάκη (καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιώργος Καββαδίας (επιμελητής Συλλογής Αγγείων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Έλενα Βλαχογιάννη (επιμελήτρια Συλλογής Γλυπτών Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Θωμάς Γιαννάκης (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Θάνος Σίδερης (αρχαιολόγος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), Χρήστος Λιάγκουρας και Χρήστος Μαντζάνας (αρχαιολόγοι Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας), Μενέλαος Χρόνης (φιλόλογος-συγγραφέας), Χρήστος Κάτσικας (εκπαιδευτικός), Ελένη Νικολαΐδου (φιλόλογος), Θεόδωρος Νημάς (πρ. καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ευάγγελος Φιλίππου (συγγραφέας Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων), Σοφία Μπαλιούκου-Πανταζοπούλου (λυκειάρχης Κρεστένων Ηλείας - φιλόλογος), Γιώργος Γεωργιόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας), Δημήτρης Κυριακόπουλος (γυμναστής Λυκείου Ζαχάρως).Διεύθυνση σύνταξης: Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Έρευνα: Τζένη Διονυσοπούλου
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: KaΒel - Κατερίνα Μπεληγιάννη


Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

http://goo.gl/lZYyrd

Επόμενο >  ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά