ΤΕΤΑΡΤΗ  15/01/2020
09:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΠολιτισμόςERTFLIX

Δείτε σήμερα: «Μαρία Βοναπάρτη»

Απόγονος του Ναπολέοντα, η Μαρία Βοναπάρτη ήταν γνωστή στην Ελλάδα ως η αγαπητή σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου, ύπατου αρμοστή της Κρήτης.
Σε ηλικία 25 ετών, η Μαρία παντρεύεται τον πρίγκιπα Γεώργιο.
Η υποδοχή της στην Αθήνα ήταν θερμή. Αν και σε όλη της τη ζωή κινήθηκε μέσα στους βασιλικούς κύκλους, η πριγκίπισσα Βοναπάρτη ωστόσο τόλμησε να πάει πιο πέρα.
Το 1925, σε ηλικία 43 ετών, βάζει στόχο να συναντήσει τον Σιγκμουντ Φρόυντ. Η γνωριμία αυτή αποτελεί την αρχή της πραγματικής ζωής της. Σύντομα αναπτύσσεται αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο δάσκαλος τής χαρίζει το δαχτυλίδι που προσέφερε μόνο στους πιο αφοσιωμένους μαθητές του.
Η Μαρία ακολουθεί ως μαθήτρια και αργότερα στενή φίλη τον Σίγκμουντ Φρόυντ, τον οποίο τελικά «φυγαδεύει» από τους Ναζί την άνοιξη του 1938, όταν ο Φρόυντ εγκαταλείπει οριστικά τη Βιέννη, παίρνοντας μαζί του όλες τις συλλογές του καθώς και τη βιβλιοθήκη του. Η Βοναπάρτη τού δανείζει τα χρήματα για να φύγει από τη χώρα και αργότερα βοηθά να επανεκδοθούν στο Λονδίνο τα «Απαντά» του που είχαν καταστραφεί από τους ναζί. Επιπλέον βοήθησε και άλλους περίπου 200 διανοούμενους, οι οποίοι κινδύνευαν από τις χιτλερικές διώξεις. Ακόμα και μετά την εξορία της βασιλικής οικογένειας από την Ελλάδα φρόντιζε τους ανθρώπους της και έδινε σε νέους τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Η Βοναπάρτη υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού το 1926 και ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δραστηριότητα δημοσίευοντας βιβλία και άρθρα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, για να «στεφθεί» τελικά πριγκίπισσα της ψυχανάλυσης στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα βοήθησε να συσταθεί η πρώτη ψυχαναλυτική ομάδα στην οποία συμμετείχαν οι Ανδρέας Εμπειρίκος, Δημήτριος Κουρέτας και Γεώργιος Ζαβιτζιάνος. Η ίδια ως θιασώτις της φροϋδικής θεωρίας έκανε ψυχαναλυσεις μέχρι τον θάνατό της το 1962. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της δραστηριότητάς της, ήταν εκείνη της ερασιτέχνιδος κινηματογραφίστριας. Με την κάμερά της απαθανάτισε σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και εικόνες της βασανισμένης Ελλάδας.
Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ μέσα από ντοκουμέντα και σπάνιο οπτικοακουστικά υλικό σκιαγραφεί την προσωπικότητα και τη δράση της Βοναπάρτη, την παιδική της ηλικία, και τα τραύματα που άφησε ο θάνατος της μητέρας της -λίγες μέρες αφότου την έφερε στον κόσμο- την αρρωστοφοβία και την κατάθλιψη που τη βασάνιζε, αλλά και τη βαθιά επιθυμία της να βρει στη ζωή της την αγάπη.
Για την προσωπικότητα και τη συμβολή της Βοναπάρτη μιλούν η Άννα Ποταμιάνου, ο Νίκος Κουρέτας, ο Θανάσης Τζαβάρας και ο Λεωνίδας Εμπειρίκος.
Επόμενο > [K8] ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά