ΔΕΥΤΕΡΑ  13/01/2020
17:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναERTFLIX
Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε σήμερα: «Τα άγνωστα Εξάρχεια» Α' Μέρος

Η ιστορία, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι της πιο πολυσυζητημένης γειτονιάς της Αθήνας σε ένα διπλό αφιέρωμα.
Στο Α’ μέρος παρουσιάζεται η δημιουργία της περιοχής στα μέσα του 19ου αιώνα από τους πρώτους κατοίκους, που ήταν Κυκλαδίτες μάστορες.
Το παντοπωλείο του Έξαρχου έδωσε το όνομα στη συνοικία. Η κρεβατομουρμούρα της συζύγου του συνταγματάρχη Στρέφη μετέτρεψε τον λόφο από λατομείο σε όαση πρασίνου. Μετά ήρθαν τα πανεπιστήμια και ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της περιοχής.
Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν τα μουσικά Εξάρχεια: όλα ξεκίνησαν με μαντολινάτες και «σερενάτες του θανάτου» (όπως της αποκάλεσαν) και μετεξελιχθήκαν σε ηλεκτρικές κιθάρες ….
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 τα Εξάρχεια έγιναν ο πυρήνας της ελληνικής ροκ σκηνής με πολλά μουσικά στέκια.
Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Τον αποκάλεσαν «πρίγκιπα» των Εξαρχείων. Ο δίσκος του «Μπάμπης ο Φλου» θεμελίωσε το ελληνόφωνο ροκ και εγκαινίασε μια νέα περίοδο στην ελληνική μουσική. Είναι η ίδια περίοδος που ο Νικόλας Άσιμος, το «φάντασμα» των Εξαρχείων, προκαλούσε και ενοχλούσε… Ο αντισυμβατικός τροβαδούρος έκανε μουσικό θέατρο δρόμου και happenings, που αναστάτωναν την καθημερινότητα της πόλης. Ο Άσιμος μπήκε επικεφαλής σε μία από τις πρώτες καταλήψεις κτηρίων, οι οποίες γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλη την Αθήνα.
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

  (Β' ΚΥΚΛΟΣ) (E)
Επόμενο >  ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά