ΤΡΙΤΗ  10/12/2019
05:40 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΕκπομπήWeb TV


Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Δείτε σήμερα: «Πεζοπορία στον Υμηττό»

Ο Υμηττός, το μεγαλύτερο σε μήκος βουνό της Αττικής, το mont tres long των Γάλλων περιηγητών του 19ου αιώνα, και πολύπαθο από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, αντιστέκεται και εξακολουθεί να προσφέρεται για αποδράσεις κοντινές που δημιουργούν ψυχική ευφορία.

Λίγες δεκάδες μέτρα από τα τελευταία σπίτια της Αγίας Παρασκευής, το τοπίο δεν θυμίζει τίποτα ότι είναι εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.

Και δύο στροφές πάνω από την περιφερειακή Υμηττού, η φύση σε «ταξιδεύει».

Αφετηρία του Χρήστου Ιερείδη, το μικρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού ή Φιλοσόφου, σημερινό γυναικείο μοναστήρι. Τόπος λατρείας και με ιαματικές ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Από εδώ, παρέα με μικρή ομάδα μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάτων, αρχίζει την εξερεύνηση στη βόρεια έναρξη του ορεινού όγκου που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Καθαρά και καλά σημαδεμένα μονοπάτια, είναι η χαρά εκείνου που θέλει να κάνει πεζοπορία, να τρέξει, να κάνει ποδήλατο βουνού ή απλώς θέλει να πάρει ανάσα, να «ξεφύγει».

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω από τη μονή με την ενδιαφέρουσα ιστορία, ο παρουσιαστής της εκπομπής συναντά τις εγκαταστάσεις ορυχείων Υμηττού. Οι στοές τους είναι σε καλή κατάσταση -δείχνουν να καθαρίστηκαν από σκουπίδια σχετικά πρόσφατα- όμως χρειάζεται προσοχή η εξερεύνηση και στοιχειώδη αυτοπροστασία, για παράδειγμα ένα προστατευτικό καπέλο από σκληρό υλικό.

Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται κάτω από τη σκιά που κάνουν πεύκα αλλά και πουρνάρια, αγριελιές, κυπαρίσσια, κουμαριές, αγριοκουμαριές και ευκάλυπτοι.

Σε περίπου 700 μ. υψόμετρο και έπειτα από 30 λεπτά ανάβασης μετά τα ορυχεία Υμηττού, ο Χρήστος Ιερείδης συναντά μια σχισμή του εδάφους που μοιάζει προστατευμένη από θεόρατους βράχους, οι οποίοι την περιβάλλουν διαμορφώνοντας μια φυσική αγκαλιά. Μπροστά του η είσοδος του σπηλαίου Νυχτερίδας, ένα από τα 60 του Υμηττού.

Παρέα με τους έμπειρους φίλους ορειβάτες εισέρχεται στο εσωτερικό του, που έχει βάθος 100- 130 μέτρων. Τα παιχνιδίσματα από τις δέσμες φωτός από τους φακούς χειρός και κεφαλής που πέφτουν στα τοιχώματα του σπηλαίου, ξεπερνούν τις εικόνες που μπορεί να πλάσει η φαντασία και η απόκοσμη ατμόσφαιρα στα έγκατα της γης μεγιστοποιεί τη μοναδική εμπειρία, η οποία είναι δύο βήματα από τα σπίτια μας. Με δύο λέξεις… «Εντός Αττικής».

Σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Μουσική: Λευτέρης Σαμψών
Ηχοληψία-μίξη ήχου-μοντάζ: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studiohttps://goo.gl/XR5czr

Επόμενο > [K8] ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά