ΔΕΥΤΕΡΑ  09/12/2019
12:35 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡWeb TV


Μια ομάδα ιστορικών μας ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας και της Περιφέρειας, συνδεδεμένα με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Αφηγούνται την Ιστορία στον τόπο της.
Το σπάνιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και άλλων φορέων βοηθά στην κατανόηση της Ιστορίας.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία αλλιώς. Χωρίς στούντιο, με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την περιφέρεια σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα του κάθε επεισοδίου και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Ο παρουσιαστής μαζί με έναν καλεσμένο- ειδικό στο εκάστοτε θέμα- κάνουν βόλτες στην πόλη στα σημεία που στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί οι «ιστορίες» για τις οποίες συζητούν. Η επιλογή του καλεσμένου γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή την πολύπλευρη έρευνα του στο συγκεκριμένο θέμα και την καταξίωσή του στην επιστημονική κοινότητα.
Η βόλτα αυτή διανθίζεται στο μοντάζ με πλούσιο αρχειακό υλικό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «έξυπνα» γραφήματα (π.χ. χάρτες, χρονολόγιο, επεξήγηση όρων και ακρωνύμων) και οι επιλεγμένες μουσικές που παρεμβάλλονται και βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το γεωγραφικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα.
Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου, καθώς και με δεκάδες άλλους φορείς.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» αποτελούν κομμάτι της Δημόσιας Ιστορίας και ως πρότζεκτ διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Δείτε σήμερα: «Οι διεθνείς διαστάσεις του Κυπριακού Ζητήματος 1950-1974»

Η διπλωματική διάσταση και οι διεθνείς προεκτάσεις του Κυπριακού Ζητήματος από τη δεκαετία του 1950 και τις εργώδεις προσπάθειες για την Ένωση με την Ελλάδα, έως και την τουρκική εισβολή του Ιουλίου- Αυγούστου 1974, είναι το θέμα της πρώτης εκπομπής .Η ομάδα των Ιστορικών Περιπάτων, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη, πραγματοποιούν ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό, αναδεικνύοντας τις κυριότερες πτυχές του Κυπριακού Ζητήματος, αλλά και τους διεθνείς συσχετισμούς των δυνάμεων που αναμίχθηκαν κατά περιόδους στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τεκταινόμενα του νησιού. Από τον Πειραιά, όπου την άνοιξη του 1950 αποβιβάστηκε η Κυπριακή αντιπροσωπεία που έφερε τους τόμους του ενωτικού δημοψηφίσματος, ταξιδεύουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωτεργάτη του ενωτικού κινήματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το ορεινό χωριό Παναγιά στο επιβλητικό όρος Τρόοδος και στην παλαιά τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου, εκεί που τον Μάρτιο του 1964 διεξήχθησαν ορισμένες από τις πλέον αιματηρές διακοινοτικές συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με διακύβευμα τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Ξεναγούμαστε στο επιβλητικό κτήριο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, από το μπαλκόνι της οποίας εξεφώνησε ο Μακάριος τον πρώτο ιστορικό λόγο του ως Πρόεδρος της νεότευκτης Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταλήγουμε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, την έδρα του στρατού της Κύπρου, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το άφρον πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, το οποίο και έδωσε λίγες μέρες μετά την αφορμή για τη διπλή εισβολή των Τούρκων. «Οι διεθνείς διαστάσεις του Κυπριακού Ζητήματος 1950-1974», στους Ιστορικούς Περιπάτους.Παρουσίαση- Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδηςhttps://goo.gl/7dKmoZ

Επόμενο >  SUPER LEAGUE2: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά