ΔΕΥΤΕΡΑ  09/12/2019
05:45 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΕκπομπήERTFLIX
Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Δείτε σήμερα: «Βαρνάβας»

Η απόδραση «Εντός Αττικής» έχει αυτή τη φορά… πολύ ψωμί. Ο Χρήστος Ιερείδης επισκέπτεται ένα χωριό του μεγάλου χωριού της Αθήνας, το οποίο απέχει περίπου 40 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Βρίσκεται στα highlands της βορειοανατολικής Αττικής (υψόμετρο 613 μ.) και έχει άπλετη θέα προς κάθε κατεύθυνση.

Δεν του φαίνεται, αλλά ο Βαρνάβας στα «πόδια» του έχει έναν μικρό επίγειο παράδεισο. Σε μια χαραγματιά του εδάφους ρέουν κρυστάλλινα νερά, δημιουργούνται μικρές βάθρες, δηλαδή μικρές φυσικές πισίνες, στη σκιά οργιώδους βλάστησης. Δεξιά και αριστερά μονοπάτια ευκολοδιάβατα σε φέρνουν σε άμεση επαφή με το υδάτινο στοιχείο. Κι αν καθίσεις να αφουγκραστείς τα κελαηδήματα των πουλιών που φωλιάζουν στα δέντρα της ρεματιάς θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα Μέγαρο Μουσικής της φύσης.

Ο Βαρνάβας, εκτός από φυσικές ομορφιές και στοιχεία γραφικότητας, διατηρεί παράδοση σε έκφανση του καθημερινού βίου που είναι συνυφασμένη με το ψωμί. Σε ένα καλοδιατηρημένο παλιό παραδοσιακό σπίτι του χωριού λειτουργεί Μουσείο Άρτου, ευρωπαϊκού επιπέδου παρακαλώ, με τουλάχιστον 3.000 εκθέματα από 40 ευρωπαϊκές χώρες.

Με λίγα λόγια, μια βόλτα στον Βαρνάβα σε γεμίζει με εικόνες απρόσμενης φυσικής ομορφιάς, παράδοσης, γεύσεων, έχοντας κάνει παράλληλα ένα γύρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη με μπουκιές ψωμιού.
Σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας:Τόλης Παπαγεωργίου
Μουσική: Λευτέρης Σαμψών
Ηχοληψία-μίξη ήχου-μοντάζ: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio
https://goo.gl/XR5czr

Επόμενο > [K8] ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά