ΠΕΜΠΤΗ  05/12/2019
07:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ιστορικοί Περίπατοι   (E)   
Ντοκιμαντέρ




Μια ομάδα ιστορικών μάς ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας και της Περιφέρειας, συνδεδεμένα με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Αφηγούνται την Ιστορία στον τόπο της.
Το σπάνιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και άλλων φορέων βοηθά στην κατανόηση της Ιστορίας.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της Ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία αλλιώς. Χωρίς στούντιο, με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την περιφέρεια σε χώρους, που σχετίζονται με το θέμα του κάθε επεισοδίου και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Ο παρουσιαστής μαζί με έναν καλεσμένο -ειδικό στο εκάστοτε θέμα- κάνουν βόλτες στην πόλη, στα σημεία που στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί οι «ιστορίες» για τις οποίες συζητούν. Η επιλογή του καλεσμένου γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή την πολύπλευρη έρευνά του στο συγκεκριμένο θέμα και την καταξίωσή του στην επιστημονική κοινότητα.
Η βόλτα αυτή διανθίζεται στο μοντάζ με πλούσιο αρχειακό υλικό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «έξυπνα» γραφήματα (π.χ. χάρτες, χρονολόγιο, επεξήγηση όρων και ακρωνύμιων) και οι επιλεγμένες μουσικές, που παρεμβάλλονται και βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το γεωγραφικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα.
Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου καθώς και με δεκάδες άλλους φορείς.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» αποτελούν κομμάτι της Δημόσιας Ιστορίας και ως πρότζεκτ διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Δείτε σήμερα: «Οι Βρετανοί στην Ελλάδα. 1935-1947»

Κορυφαία παγκοσμίως ναυτική δύναμη του σύγχρονου κόσμου, η Βρετανία έδειχνε καθ’ όλη τη νεώτερη ιστορία ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Διαχρονικός στόχος της ήταν η διατήρηση αυξημένης επιρροής στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας και η εξασφάλιση ενός σταθερού πατήματος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το βρετανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξήθηκε ραγδαία μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν άρχισε να φαίνεται ότι η Ευρώπη οδηγείται προς μια νέα ολέθρια σύγκρουση.

Κύριο μέλημα των Βρετανών την εποχή εκείνη ήταν η επίτευξη της σταθερότητας στο στράτευμα, το οποίο κλονιζόταν σε επικίνδυνο βαθμό από τα αλλεπάλληλα κινήματα και τις συνεχείς εναλλαγές των κυβερνήσεων. Τη σταθερότητα αυτή τη συμβόλισε η πραξικοπηματική παλινόρθωση της μοναρχίας τον Οκτώβριο του 1935.

Οι Βρετανοί πολέμησαν στην Ελλάδα κατά του ’ξονα, ως επί της ουσίας σύμμαχος χώρα, αλλά και για συμβολικούς λόγους. Πρωταγωνίστησαν στην όρθωση της Αντίστασης, μην υπολογίζοντας αρχικά τις πολιτικές προτεραιότητες των Ελλήνων εμπλεκομένων στις διάφορες οργανώσεις.

Βασική διαφορά τους με το ΕΑΜ ήταν η επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου, την οποία ο Τσόρτσιλ, εμφορούμενος από το τρίπτυχο «τάξη, συντήρηση, ολιγαρχία», είχε θέσει ως ιερό σκοπό της πολιτικής του. Γεγονός που οδήγησε σε μια μεθοδική προσπάθεια περιορισμού του αριστερού αντιστασιακού κινήματος. Μια προσπάθεια που ολοκληρώθηκε επιτυχώς για τα βρετανικά συμφέροντα, με αποκορύφωμα την επανατοποθέτηση του Γεωργίου στο θρόνο.

Ευρισκόμενοι σε δεινή οικονομική θέση μετά το τέλος του Πολέμου, οι Βρετανοί παρέδωσαν την επί της Ελλάδας πρωτοκαθεδρία τους στους Αμερικανούς. Δημιούργησαν έτσι μια ασπίδα προστασίας στις τεράστιας αξίας διαδρομές προς τις πετρελαιοπαραγωγικές πηγές της Μέσης Ανατολής.





https://goo.gl/7dKmoZ

(E)
Επόμενο > [K] Γεύσεις από Ελλάδα (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά