ΤΡΙΤΗ  03/12/2019
16:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Τέχνες - Γράμματα

THE ART OF MUSEUMSERTFLIX Greece
Σειρά ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Γερμανίας-Γαλλίας-Αυστρίας 2018.

Σε αυτή την ξεχωριστή σειρά ντοκιμαντέρ, θα δούμε ένα μοναδικό πορτρέτο των πιο φημισμένων μουσείων του κόσμου, των οποίων οι συλλογές αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των εθνών τους, μέσα από τα μάτια διάφορων διασημοτήτων.
Σχεδιαστές μόδας, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διάσημοι μουσικοί στέκονται και θαυμάζουν διάφορα αριστουργήματα, καθώς ξετυλίγονται ιστορίες έρωτα, πάθους και θανάτου στον χώρο και στον χρόνο.
Μέσα σε οχτώ σπουδαία μουσεία, βιώνουμε την απίστευτη δύναμη της τέχνης. Στην Ευρώπη και πέρα από τον Ατλαντικό, φιλοξενούν πίνακες από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Έχουν αντέξει στον χρόνο, έχουν περάσει παγκόσμιους πολέμους, τεράστιες κρίσεις και αναταραχές που έχουν χαράξει την ιστορία τους.
Οι συλλογές τους μιλούν για το ταραχώδες παρελθόν και συνομιλούμε με αυτούς που τα ξέρουν καλύτερα, τους διευθυντές των μουσείων, τους επιμελητές, τους συντηρητές των έργων τέχνης.
Τα μουσεία είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που, έχοντας επιβιώσει από τη φρίκη των πολέμων, οραματίζονται το μέλλον.

Ο ιστορικός Μαξ Λόντερ μας εξηγεί με τον πιο απλό τρόπο τι βλέπουμε και την τόσο στενή σχέση της τέχνης με την πραγματική ζωή.
«Το οικονομικό μας σύστημα βασίζεται στην κατανάλωση. Σε μια γκαλερί τέχνης αυτό δεν είναι κατανάλωση, είναι πολιτισμός. Έχετε την ευθύνη στη ζωή σας να αντιληφθείτε τον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βλέπεις πίνακες”.

Δείτε σήμερα: «Μουσείο Γκουγκενχάιμ, Νέα Υόρκη-ΗΠΑ»
Eπεισόδιο 8

Η καλλιτέχνις Τζούλι Μεχρετού συναντά τα αριστουργήματα «Σύνθεση VIII» του Καντίνσκι, «Αλχημεία» του Πόλοκ, «Μελέτη για το Πορτρέτο των Παικτών του Σκακιού» του Ντισάν.
Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο για 14 μέρες στα ψηφιακά μέσα της ΕΡΤ.

Επόμενο > [K8] Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά