ΤΡΙΤΗ  03/12/2019
13:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Μουσικό

MEDITERRANEAERTFLIX
Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Δείτε σήμερα: «Κωνσταντινούπολη»

Με τον Κωστή Μαραβέγια ταξιδεύουμε στην Κωνσταντινούπολη, παρέα και με τη Monika.
Στην μητρόπολη της Ανατολής, την πόλη των ιστορικών συμβολισμών συναντούμε την πιο sui generis προσωπικότητα της τουρκικής μουσικής σκηνής, τον τεκνο-σούφι Mercan Dede, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόντρεαλ. Σούφι κοσμοθεωρία, νέι, κανονάκι, κλαρίνο και ντέφι παντρεύονται με την ηλεκτρονική μουσική.
Η τουρκική μουσική είναι γεμάτη από βιρτουόζους και κορυφαίους δεξιοτέχνες όπως ο «σταρ» Hüsnü Şenlendirici που παίζει κλαρίνο, που συναντήσαμε στο πολυτελές σπίτι του στις ακτές της Μαύρης θάλασσας. Ο Χουσνού Σενλεντιριτσί είναι ίσως ο πιο ακριβοπληρωμένος μουσικός της Τουρκίας και αγαπάει τους Έλληνες, αφού αυτοί του έδιναν την πρώτη του «χαρτούρα» στα πανηγύρια.
Σε σημαντικά ωδεία της Κωνσταντινούπολης με μεγάλο κύρος, συναντούμε επίσης τους δεξιοτέχνες Mehmet Emin Bitmez και Bilen Işıktaş στο ούτι και τον Kayahan Erdem στο κανονάκι.
Τη νέα, δυναμική και διεθνή σκηνή της Κωνσταντινούπολης εκπροσωπούν στο ντοκιμαντέρ οι Baba Zula, οι Orient Expresssion και οι «βαλκάνιοι» Kolektif Istanbul.

Γιατί η μουσική είναι, τελικά, η κοινή μας πατρίδα.
Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.
Το ταξίδι συνεχίζεται…
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions
Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο > [K] ΝΗΣΤΙΚΟ ΑΡΚΟΥΔΙ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά