ΤΡΙΤΗ  22/10/2019
06:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡERTFLIX
Μια ομάδα ιστορικών μας ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας και της Περιφέρειας, συνδεδεμένα με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Αφηγούνται την Ιστορία στον τόπο της.
Το σπάνιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και άλλων φορέων βοηθά στην κατανόηση της Ιστορίας.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία αλλιώς. Χωρίς στούντιο, με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την περιφέρεια σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα του κάθε επεισοδίου και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Ο παρουσιαστής μαζί με έναν καλεσμένο- ειδικό στο εκάστοτε θέμα- κάνουν βόλτες στην πόλη στα σημεία που στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί οι «ιστορίες» για τις οποίες συζητούν. Η επιλογή του καλεσμένου γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή την πολύπλευρη έρευνα του στο συγκεκριμένο θέμα και την καταξίωσή του στην επιστημονική κοινότητα.
Η βόλτα αυτή διανθίζεται στο μοντάζ με πλούσιο αρχειακό υλικό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «έξυπνα» γραφήματα (π.χ. χάρτες, χρονολόγιο, επεξήγηση όρων και ακρωνύμων) και οι επιλεγμένες μουσικές που παρεμβάλλονται και βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το γεωγραφικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα.
Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου, καθώς και με δεκάδες άλλους φορείς.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» αποτελούν κομμάτι της Δημόσιας Ιστορίας και ως πρότζεκτ διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Δείτε σήμερα: «Ηλίας Ηλιού: Ένας διανοούμενος στην Αριστερά»

Ο πολιτικός βίος του Ηλία Ηλιού, αλλά και η πορεία της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια έως και τη μεταπολίτευση, είναι το θέμα της εκπομπής «Ιστορικοί περίπατοι» με καλεσμένο τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλο.

«Είμαστε σταθερά και ειλικρινά αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ομαλού πολιτικού βίου. Δοκίμασε πικρούς τους καρπούς του διχασμού και της αδελφοκτόνου διαιρέσεως ο ελληνικός λαός. Δεν τους θέλει, διότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, αλλά τον καταστρέφουν». Σ’ αυτήν τη φράση θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν οι άοκνες προσπάθειες του Ηλία Ηλιού για επιστροφή στην ομαλότητα μετά τα αιματηρά Δεκεμβριανά και τον καταστρεπτικό Εμφύλιο.

Υπερασπιστής της νομιμότητας και των διωκόμενων αριστερών, ο Ηλιού υπήρξε δημοκράτης από τα πρώτα πολιτικά του βήματα. Συνοδοιπόρος του Παπαναστασίου προπολεμικά, πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ΄50 ως στέλεχος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς.

Φυλακίστηκε, εξορίστηκε, βασανίστηκε. Δεν υπέγραψε δήλωση, εμπνεόμενος από το πείσμα ενός αξιοπρεπούς διανοούμενου, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δεινός ρήτορας, εκπροσώπησε κοινοβουλευτικά την ΕΔΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Προειδοποίησε τον πολιτικό κόσμο για την επερχόμενη δικτατορία των συνταγματαρχών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Βίωσε εκ του σύνεγγυς τις ατέρμονες διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς, που οδήγησαν στη διάσπαση του 1968 και τις μετέπειτα συνέπειές της. Είδε στα τέλη του βίου το όραμά του να ματαιώνεται, άφησε όμως πίσω του μια βαριά κληρονομιά, όχι μόνο για το χώρο του, αλλά και για τον ευρύτερο πολιτικό κόσμο.

https://goo.gl/7dKmoZ

(E)
Επόμενο > [K8] ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά