ΤΡΙΤΗ  22/10/2019
05:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΒιογραφίαERTFLIX
Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Δείτε σήμερα: «Ελένη Βακαλό» (9/10/2001 - Θάνατος Ε. Βακαλό)

Η καλεσμένη της εκπομπής ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΑΛΟ καταθέτει τις απόψεις της για την Τέχνη και την επιρροή της στον άνθρωπο και τη φύση. Αναλύει τη σχέση του θεατή με το εκάστοτε έργο τέχνης, την ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί μέσα από τη δημιουργία, ενώ εξηγεί τα βασικά στοιχεία της οπτικής γλώσσας και τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης.
Αναφέρεται στην ικανότητα που απαιτείται από τους σπουδαστές προκειμένου να συνδυάσουν το θεωρητικό με το πρακτικό κομμάτι, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει για τη σχέση της με τον ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΚΑΛΟ, να εκφράσει προσωπικές σκέψεις και να περιγράψει βιώματα.
Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται πλάνα με φωτογραφικό υλικό, τον Γ. ΒΑΚΑΛΟ και το εργαστήρι της σχολής, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΚΑΛΟ.Προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

https://goo.gl/lKQv4S

Επόμενο > [K8] ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά