ΤΕΤΑΡΤΗ  16/10/2019
13:55 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΓΡΑΦΗ ΚΑΘΑΡΗ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2019)


ERTFLIX
Σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων με θέμα τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το μυθιστόρημα - διήγημα και τη ζωγραφική.

Ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ

Μια «ανοικτή» διεπιστημονική ματιά πάνω στη σύγχρονη ελληνική πολιτισμική παραγωγή, μέσα από τα πεδία της μουσικής, του κινηματογράφου, του μυθιστορήματος - διηγήματος, του θεάτρου και της ζωγραφικής.

Μια διαθεματική διερεύνηση γύρω από το πώς η γραφή μετουσιώνεται σε πολιτισμικές πρακτικές μέσα από τον λόγο των δημιουργών, των μελετητών και γενικότερα Ελλήνων που ενεργούν δημιουργικά στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της εν λόγω σειράς, αναζητήθηκε ο ρυθμός της σύγχρονης ελληνικής πολιτισμικής παραγωγής, ενώ προσεγγίστηκαν με επιστημονικό τρόπο όψεις και εκφάνσεις της διαδρομής της στο ιστορικό συνεχές.

Σε σχέση πάντα με τον γραπτό λόγο αναδεικνύονται μια σειρά πολιτισμικών πρακτικών, για την προσέγγιση των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα βασικά μεθοδολογικά «εργαλεία» ανάλυσης και ερμηνείας επιστημονικών «πειθαρχιών», όπως η Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, η Δημιουργική Γραφή, οι Πολιτισμικές Σπουδές κ.ά. Με τον τρόπο αυτό συνδιαμορφώνεται ο «λόγος» των δημιουργών / ερμηνευτών με τον «λόγο» των μελετητών και επιστημόνων, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο πλούτος της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής και να διανοίξουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία.

Το περιεχόμενο της σειράς έχει ως επίκεντρο τον γραπτό λόγο, ο οποίος διαχέεται σε κάθε έκφανση και εκδοχή της κουλτούρας και ειδικότερα σε «εφαρμοσμένες περιοχές» του νεοελληνικού πολιτισμού. Συγκεκριμένα, ανιχνεύονται οι μετασχηματισμοί του γραπτού λόγου σε πρακτικό πολιτισμικό γεγονός με βασικό κριτήριο τη μετουσίωσή του σε ένα τραγούδι, μια θεατρική πράξη, μια ταινία, ένα εικαστικό δρώμενο κ.τ.λ. Με αφορμή δηλαδή ένα γραπτό κείμενο, αναδεικνύεται η παραγωγή πρακτικών του εφαρμοσμένου πολιτισμού, θίγοντας τα ενδιάμεσα δημιουργικά στάδια προς την υλοποίηση, τους κανόνες λειτουργίας, τη δυναμική ενός έργου Τέχνης κ.ο.κ. Ειδικότερα, διερευνάται πώς μεταπηδούμε από ένα ποίημα στη δημιουργία ενός τραγουδιού, από ένα σενάριο στη δημιουργία μιας ταινίας, από μία τραγωδία στην παράστασή της, από ένα θεατρικό κείμενο στο θεατρικό «σανίδι» και πιο περίτεχνα από ένα δοκίμιο σε κάποιον πίνακα ή εικαστικό γεγονός.

Ακόμη, στα επεισόδια της νέας σειράς, θα περιηγηθούμε στην ιστορία και στις δημιουργικές τεχνικές του μυθιστορήματος, του διηγήματος, των σύγχρονων καλλιτεχνικών και ιδεολογικών τάσεων και ρευμάτων στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Υπό την έννοια αυτή η εν λόγω σειρά φιλοδοξεί να διαμορφώσει τους όρους μιας εναλλακτικής και ενδελεχούς προσέγγισης της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής στη χώρα μας, ενισχύοντας σθεναρά το επίπεδο της παιδείας, καθώς και των διαδικασιών πρόσληψης των πολιτισμικών αγαθών στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι στη σειρά αυτή θα εμφανιστεί πλήθος επιστημόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, ποιητών, καθηγητών και προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους.

Την επιστημονική επιμέλεια και την παρουσίαση της σειράς έχουν οι πανεπιστημιακοί: Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (ποιητής-πεζογράφος, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής των μεταπτυχιακών Προγραμμάτων «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου), Νίκος Φωτόπουλος (ποιητής και επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Δείτε σήμερα: «Η γραφή των χρωμάτων: Τα όρια της Τέχνης»

Ειδικότερα, η έννοια και η λειτουργία της γραφής, ως πρωτογενούς πολιτισμικού αντανακλαστικού, ερευνάται μέσα από το πρίσμα της εικαστικής της προέλευσης και εξέλιξης.
Η ζωγραφική, ως η κατεξοχήν εικαστική έκφραση, αναπτύσσει, από τις απαρχές της ιστορίας της, μια σημαντική σχέση αλληλεπίδρασης με τη λογοτεχνία, καθώς από κοινού καθορίζουν τη διαλεκτική πορεία της γραφής ως «αναπαράστασης». Εικόνα και λόγος μέσα από τις πολυάριθμες παραλλαγές και συνδέσεις των καλλιτεχνικών τους διεργασιών συγκροτούν μια ενιαία, ιστορικά τεκμηριωμένη αλλά και διαρκώς αναθεωρούμενη πολιτιστική ταυτότητα.

Η εκπομπή διερευνά την κοινωνική διάσταση της Τέχνης και σκιαγραφεί τη σχέση ανάμεσα στο κοινό και τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Συγκεκριμένα, διερευνάται η δυναμική του εικαστικού έργου ως φορέα κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων, οι θεωρητικές προεκτάσεις του, οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ανάδειξης και διάδοσης των καλλιτεχνικών έργων, η σχέση της Τέχνης με τη διδασκαλία της.
Ειδικότερα, διακεκριμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες διατυπώνουν τις απόψεις τους, καταθέτοντας την προσωπική εμπειρία τους, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της δημιουργικής έκφρασης σε όλο της το εύρος.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο φιλοξενούνται οι απόψεις μιας πλειάδας εικαστικών δημιουργών, όπως οι: Γιώργος Ρόρρης, Πάνος Χαραλάμπους, Μιχάλης Αρφαράς, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κυριάκος Κατζουράκης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Δήμητρα Σιατερλή, Νέλλυ Κυριαζή, Κυριάκος Μορταράκος, Κώστας Σιαφάκας.Επιστημονική επιμέλεια-παρουσίαση: Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Νίκος Φωτόπουλος (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Χαραλάμπους.Επόμενο > [K8] ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά