ΤΕΤΑΡΤΗ  23/10/2019
09:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μονόγραμμα   (E)   
Ενημέρωση / Βιογραφία




Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Δείτε σήμερα: «Μανόλης Ανδρόνικος» - 23/10/1919: Γέννηση Μ. Ανδρόνικου

Αυτοβιογραφική ταινία του Καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου (Προύσα Μ. Ασίας 1919 - Θεσσαλονίκη 1992).

Το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο, γυρισμένο στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το 1982, προβάλλεται για να τιμηθεί η Μνήμη και το πολυσήμαντο έργο του εθνικού μας αρχαιολόγου.

Στην αυτοβιογραφική του ταινία, ο Μανόλης Ανδρόνικος μιλάει για κάθε τι που σημάδεψε τη ζωή του.
Περιδιαβαίνει τον αρχαιολογικό της Βεργίνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης όπου βρίσκονται τα μοναδικά ευρήματα του ανασκαφικού του έργου και αναφέρει ότι πίστη του είναι πως το ουσιαστικό κέρδος της ανασκαφής είναι τα ίδια τα ευρήματα, που θα επιτρέψουν τη μελέτη για την αναγνώριση πολλών πολιτιστικών και άλλων στοιχείων της κοινωνίας του μακεδονικού ελληνισμού. Και συμπληρώνει πως δεν αγνοεί πως η ιστορική σημασία που αποκτούν τέτοια αρχαιολογικά στοιχεία δημιουργεί αφετηρία για πάρα πέρα σπουδή.

Ακόμα, μιλά για την ποίηση που τόσο αγαπούσε και για τους ποιητές Γ. Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.
Στην ταινία ακούγονται αποσπάσματα από το έργο του Γ. Σεφέρη «Μυθιστόρημα», τα οποία διαβάζει ο ίδιος ο ποιητής.









Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος, φωτογραφία: Λευτέρης Παυλόπουλος, ήχος: Πέτρος Σμυρλής, μοντάζ: Γιάννης Κριαράκης και διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη.


(E)
Επόμενο > [K8] ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΖΩΪΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Α' Τηλεοπτική Μετάδοση)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά