ΔΕΥΤΕΡΑ  14/10/2019
02:15 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ταξίδια




Σειρά ντοκιμαντέρ, που μας ταξιδεύει στην Ελλάδα.
Η εκπομπή «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» επισκέπτεται διάφορες όμορφες γωνιές της χώρας μας, εικόνες από τις οποίες μεταφέρει στη μικρή οθόνη.

Δείτε σήμερα: «Μικρασιατικά Παράλια - Α' & Β Μέρος»

Το ταξίδι αυτό ξεκινά από το στενό των Δαρδανελίων, από τον Ελλήσποντο, στα τούρκικα Canakkale Bogazi μια στενή λωρίδα θάλασσας, τεράστιας στρατιωτικής και εμπορικής σημασίας, μήκους 60 χλμ που χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη και που ενώνει το Αιγαίο πέλαγος με τη θάλασσα του Μαρμαρά.
Η Μάγια αφήνει τα Δαρδανέλια που κάποτε φιλοξενούσαν μια κοινότητα 7000 ρωμιών και φεύγει προς το Νότο σκεπτόμενη ότι η αναρχία που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά τον 11ο, 10ο και 9ο π. Χ. αιώνα με τις συνεχείς μετακινήσεις φύλων και την αναζήτηση νέων γαιών για εγκατάσταση, στάθηκε η αιτία για τον πρώτο ελληνικό αποικισμό της Μικράς Ασίας. Πρώτη της στάση θα είναι η λοιπόν η Μυθική Τροία η οποία έχει το όνομα χωρίς δυστυχώς να έχει τη χάρη.
Αντίθετα, θα ανακαλύψει μέσα στον ορεινό όγκο του Τριγρί Νταγ ένα εντυπωσιακό ξεχασμένο αρχαίο λατομείο της Τρωάδας όπου 7 «μνημειακές» κολώνες περιμένουν ακόμη να χρησιμοποιηθούν. Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρισκόταν η Αλεξάνδρεια Τρωάδα, που άκμασε ως το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο του διάσημου τρωαδικού γρανίτη. Λίγο πιο δυτικά, η εκπομπή επισκέπτεται μέσα σε ένα απρόσωπο χωριό έναν ελληνιστικό ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα Σμινθέα πριν φτάσει στην υπέροχη ’σσο που στέκει ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα η Τουρκία θα προσπαθήσει να πλησιάσει τη Δύση και οι γνωστές μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ που δίνουν ίσα πολιτικά δικαιώματα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους και ξεχωριστά προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ευνοήσουν την ραγδαία ανάπτυξη των ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή των παραλίων. Ο κόλπος του Αδραμυτίου με τους ελαιώνες είναι μια τέτοια περιοχή. Η Μάγια ανεβαίνει στον Καζνταγί, το Όρος Ίδη όπου έγινε ο γάμος μεταξύ της Θέτιδος και του Πυλαία. Το «μήλον της Έριδος» μετέτρεψε το γάμο σε διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ Ήρας Αθηνάς και Αφροδίτης που έταξε στον κριτή, τον Πάρη, την ωραία Ελένη βάζοντας τη σπίθα για τον Τρωικό Πόλεμο!
Πάνω στο βουνό βρίσκεται και το Αντά Τεπέ που ήταν λέει χωριό ακραιφνώς ελληνικό. Ζούσε από τα καλά που του πρόσφερε η φύση, από το λάδι και το μέλι και οι κάτοικοί της, Μυτιληνιοί οι περισσότεροι, είχαν εμπορικές σχέσεις με το κοντινό Αϊβαλί. Από το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια θα περάσει το «Ταξιδεύοντας» πριν σταματήσει στη Σμύρνη χάρις στη μαρτυρία της κυρίας Καλλιόπης Ρήγα, κόρης του γνωστού νευροπαθολόγου της Σμύρνης Ταστζόγλου.

«Μικρασιατικά Παράλια - Β' Μέρος»
Το δεύτερο επεισόδιο των παραλίων ξεκινά από τον περίφημο Κιρκιντζέ, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου: «Αν υπάρχει αυτό που λένε παράδεισος, το χωριό μας, ο Κιρκιντζές ήτανε δείγμα του. Κοντά στο θεό ζούσαμε, ψηλά, ανάμεσα σε κατάφυτα βουνά και ξαγναντεύαμε ολόκληρο τον καρπερό κάμπο της Έφεσος, που ήταν δικός μας ίσαμε τη θάλασσα?». Η Έφεσος, η σημαντικότερη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στην Τουρκία μετά το τέμενος Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης. Γι αυτό η Μάγια προτιμά να αφήσει τα διάσημα κλασσικά μνημεία για μια άλλη φορά και να ασχοληθεί με τα χριστιανικά. Πρώτα σταματά στη «Μαριεμάνα», στο «σπίτι της Παναγίας», στο ξωκλήσι όπου πολλοί πιστεύουν ότι έζησε τα τελευταία της χρόνια η Παρθένος! Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι επισκέπτονται το μέρος και το τιμούν ποικιλοτρόπως? Επόμενη στάση θα είναι η σπηλιά όπου «εκοιμήθησαν οι 7 παίδες επί Δεκίου». Ο λόφος με τα χρόνια μετατράπηκε σ’ ένα εκτεταμένο λαξευμένο δίκτυο από κατακόμβες που παρέμειναν σε χρήση μέχρι και τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Επόμενη μεγάλη πόλη στο δρόμο μας είναι το Κουσάντασι, η Νέα Έφεσος των Ελλήνων και κυρίως των Σαμιωτών που ζούσαν από τα αγροτικά προϊόντα των πεδιάδων του Καϋστρου και του Μαιάνδρου. Σήμερα το Κουσάντασι προσπαθεί να μοιάσει σ’ένα αιγαιοπελαγίτικο Λας Βέγκας και ο τουρισμός «πακέτου» ανθεί. Συνεχίζοντας νότια, η Μάγια επισκέπτεται το Κελεμπέσι, το μεγαλύτερο από τα ελληνικά χωριά του Μαιάνδρου, Οι κάτοικοι του προέρχονταν από τα Σώκια, τον Γέροντα, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα και ήταν βασικά αγρότες και βοσκοί? Επόμενη στάση, ένα από τα ωραιότερα μέρη της Τουρκίας: η λίμνη Μπάφα που κάποτε ήταν ο Λατμικός κόλπος. Οι προσχώσεις του Μαιάνδρου απομάκρυναν όμως το Αιγαίο Πέλαγος και δημιούργησαν τη λίμνη στα νησάκια της οποίας στέκουν ακόμη οχυρωμένα βυζαντινά κτίσματα που χρονολογούνται στην εποχή που η περιοχή φιλοξενούσε μια μεγάλη μοναστική κοινότητα, από τον 7ο έως και τον 14ο αιώνα δηλαδή. Η Μάγια με οδηγό τον Μεχμέτ θα κάνει ένα μεγάλο trekking μέσα στους ελαιώνες του όρους Λάτμος , στα μοναστήρια και τα ασκηταριά πριν κατέβει προς το χωριό Καπακιρί που κτίστηκε πάνω στην αρχαία Λατμική Ηράκλεια. Το σύγχρονο χωριό αναπτύχθηκε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και η ατμόσφαιρα θυμίζει παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας, μιας και οι κάτοικοι ζουν κυριολεκτικά μέσα στα αρχαία ερείπια? Ονειρώδες!
Το «Ταξιδεύοντας» θα σταματήσει στον Εύρωμο και τα Λάβρανδα, θα περάσει από το θορυβώδες Μπόντρουμ, την Αλικαρνασσό, και θα συνεχίσει για το Φετχιέ, την αρχαία Τελμησσό, τη βυζαντινή Μάκρη που διαθέτει μια από τις ωραιότερες θάλασσες της Τουρκίας, την Οludeniz. Εκεί κολυμπούσαν και οι Ελληνες που κατοικούσαν στο περίφημο Λυβίσι όπως είχε διηγηθεί παλιότερα στη Μάγια ο κύριος Μιχάλης Γιαμάνης.





Κείμενα - έρευνα: Μάγια Τσόκλη
Σκηνοθεσία - φωτογραφία: Χρόνης Πεχλιβανίδης



Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη

(E)
Επόμενο > [K8] Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά