ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11/10/2019
13:50 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Τέχνες - ΓράμματαWeb TV


Μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας μάς ξεναγούν στη ζωή τους, στην πόλη και στην Τέχνη τους.
Συγκεκριμένα, θα συναντήσουμε τον συγγραφέα Έντμουντ Κίλι στο Πρίνστον, στο πανεπιστήμιο που επί 40 χρόνια διηύθυνε το Τμήμα Ελληνικής Λογοτεχνίας. Ο Κίλι είναι ο συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, ο οποίος μετατόπισε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας από την αρχαιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα.
Στη Νέα Υόρκη, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη συναντούν τον Τζόναθαν Φράνζεν στο σπίτι του. Ο τιμημένος με το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής, το National Book Award, Τζόναθαν Φράνζεν μιλάει για τη βασικότερη πηγή έμπνευσης του, την οικογένεια.
Στο Λονδίνο οι «Κεραίες της εποχής μας» συνάντησαν τη Χίλαρι Μαντέλ. Η Μαντέλ, βραβευμένη με δύο βραβεία Man Booker για το «Γουλφ Χολ» (2009) και τα «Γεράκια» (2012), μας μιλά για τα βιώματα της, τα πρόσωπα που επιλέγει στα διηγήματά της και τον τρόπο που εξιστορεί τα γεγονότα.
Στο Παρίσι η εκπομπή φτιάχνει το πορτρέτο του Πιέρ Ασουλίν. Κοσμοπολίτης και άνθρωπος των βιβλίων και της λογοτεχνίας, διευθυντής για πολλά χρόνια σε μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά και βιογράφος μεταξύ άλλων των Σιμενόν, Γκολιμάρ, Ερζέ κ.ά.
Στο Βερολίνο βρίσκουμε τον Άρη Φιορέτο, συγγραφέα ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ και ζει μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου. Ο Άρης Φιορέτος λέει -θέλοντας να δείξει το σύμπαν της λογοτεχνίας του- «ότι έχει σπονδυλική στήλη Έλληνα, νευρικό σύστημα Αυστριακό και γλώσσα Σουηδική».
Στη Νέα Υόρκη πάλι, ο ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέας Κόλουμ ΜακΚαν μάς εξηγεί πώς στα 21 του χρόνια αποφάσισε να γυρίσει με ποδήλατο για 18 μήνες τις ΗΠΑ, μας μιλάει για το μυθιστορήματά του «Ο Χορευτής», εμπνευσμένο από τον Νουρέγιεφ και το «Ζόλι», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.


Δείτε σήμερα: «Τούμας Τρανστρέμερ - Στοκχόλμη – Σουηδία»

Ο Σουηδός ποιητής Τούμας Τρανστρέμερ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του καιρού μας. Ποιητής λυρικός, λιτός, που απεχθάνεται τις περιγραφές και τη ρητορεία, ο Τρανστρέμερ γράφει πάντα για την ουσία των πραγμάτων, για το βαθύτερο δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε ηλικία 59 ετών ο Τρανστρέμερ υπέστη ένα εγκεφαλικό, το οποίο του άφησε παράλυτη τη δεξιά πλευρά του σώματός του, του αφαίρεσε την ικανότητα ομιλίας αλλά δεν τον εμπόδισε να τυπώσει από τότε άλλες δύο ποιητικές συλλογές.
Ο Τούμας Τρανστρέμερ, μαζί με τη γυναίκα του Μόνικα, η οποία λειτουργεί ως ενδιάμεσος στην επαφή του με τους ανθρώπους, δέχτηκαν τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στο σπίτι τους, στην παγωμένη Στοκχόλμη, στα τέλη του Φεβρουαρίου 2013, στην τελευταία -όπως οι ίδιοι δήλωσαν- συνέντευξη που δίνει ο νομπελίστας ποιητής για τα επόμενα χρόνια.
Στη συνάντηση-συνέντευξη ήταν παρών και ο Έλληνας μεταφραστής του Βασίλης Παπαγεωργίου. Στο τέλος της συζήτησης, ο Τρανστρέμερ έπαιξε με το αριστερό του χέρι πιάνο - ήταν πάντα εξαιρετικός ερασιτέχνης πιανίστας.
Αυτές οι αφιερωμένες στον νομπελίστα ποιητή «Κεραίες» δεν περιορίστηκαν στη συνομιλία αυτή, αλλά κατάφεραν να μπουν στα άδυτα της Σουηδικής Ακαδημίας και να συζητήσουν με τον ακαδημαϊκό -και παλιό φίλο του Τρανστρέμερ- Περ Βέστμπεργκ (στην ίδια αίθουσα όπου συζητούνται και αποφασίζονται τα Νομπέλ!) για τη λογική με την οποία δίνονται τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία του κόσμου.
Την ταινία ολοκληρώνουν με παρεμβάσεις τους ο καθηγητής και μεταφραστής Βασίλης Παπαγεωργίου, ο ελληνιστής (και μεταφραστής έργων του Ελύτη και της Δημουλά) Ίνγκμαρ Ρεντίν, καθώς και ο συντονιστής της έκθεσης για τον Τρανστρέμερ που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Μουσείο των Νομπέλ.Επόμενο > [K8] ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά