ΤΕΤΑΡΤΗ  09/10/2019
07:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναERTFLIX
Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε σήμερα: Σουμπερίτες - Α' Μέρος»

Τους «Σουμπερίτες», τους Έλληνες συνεργάτες των γερμανών δολοφόνων, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου».
Η αιματηρή πορεία του "Σώματος Κυνηγών" με επικεφαλής τον Φρίτς Σούμπερτ ,στο οποίο συμμετείχαν έλληνες προδότες.
Πώς αι΅ατοκύλησαν την Κρήτη και την Μακεδονία στο όνομα του Χίτλερ.

6 Οκτωβρίου 1943. Στην Κρήτη ο επιλοχίας Φριτς Σούμπερτ που έχει σχηματίσει ειδική ομάδα κυνηγών με στόχο να χτυπήσει το αντάρτικο στην Κρήτη, φθάνει στο χωριό Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο. Ο Σούμπερτ ανακρίνει τους κατοίκους και όταν διαπιστώνει ότι δεν αποσπά πληροφορίες δένει 12 γυναίκες , πυρπολεί κάποια σπίτια και τις πετάει μέσα για να καούν ζωντανές.
Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές διεστραμμένες ενέργειες του γερμανού υπαξιωματικού που έσφαξε εκατοντάδες ‘Έλληνες ,έκαψε δεκάδες χωριά κα ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες στην Κρήτη και την Μακεδονία.
Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η εντύπωση ότι ο Σούμπερτ είχε ελληνικές ρίζες. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες όμως, τεκμηριώνεται ότι ήταν Γερμανός που μιλούσε ελληνικά και στην απελευθέρωση χρησιμοποίησε το όνομα Κωνσταντινίδης για να αποφύγει την σύλληψη.
Ο Σούμπερτ από ΅εταφραστής και κατάσκοπος, εξελίχθηκε σε έναν πανίσχυρο διοικητή σώ΅ατος περίπου 150 ανδρών. Δημιούργησε στο Ηράκλειο της Κρήτης «σώμα κυνηγών», αφού στρατολόγησε ‘Ελληνες πολίτες με μειωμένη εθνική συνείδηση, αλλά και ποινικούς κρατούμενους, οι οποίοι φόρεσαν την γερμανική στολή και έκαναν φρικτά εγκλήματα κατά των συμπατριωτών τους με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.
Η εκπομπή φωτίζει το δράμα των κατοίκων στο χωριό Κρουσώνας του Ηρακλείου.
Το χωριό είχε αντιστασιακή δράση αλλά μία ισχυρή οικογένεια του Κρουσώνα, οι Τζουλιάδες εντάχθηκαν στην ομάδα του Ναζί εγκληματία και συμμετείχαν στα εγκλήματά του !
Γι αυτό στην Κρήτη ο χαρακτηρισμός «Σουμπερίτης» ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί μεγάλη βρισιά και είναι συνώνυμο του προδότη και του στυγνού εγκληματία .
Η εκπομπή φωτίζει όλο το χρονικό , αλλά και το παρασκήνιο της δράσης της εγκληματικής ομάδας, που σκότωνε γυναίκες και παιδιά στο όνομα του ναζισμού. Το πρώτο θύμα ήταν ο κοινοτάρχης του ορεινού χωριού Όρος Ρεθύμνου ,Παντελής Παπαδάκης, πατέρας οκτώ ανήλικων παιδιών.
Συγκλονιστική είναι η ιστορία του Δημήτρη Γρυντάκη από την Καλή Συκιά Ρεθύμνου, που τότε ήταν μωρό. Ένας « Σουμπερίτης» τον άρπαξε από την αγκαλιά της μητέρας του, τον πέταξε στα ξερόκλαδα και εντελώς συμπτωματικά σώθηκε καθώς μετά από λίγα λεπτά έκαψαν ζωντανή τη μάνα του.
Ανατριχιαστική είναι και η περιγραφή του πρώην βουλευτή Κώστα Μπαντουβά, τον πατέρα του οποίου οι «Σουμπερίτες» βασάνισαν φρικτά μέχρι θανάτου για να αποκαλύψει στοιχεία από την αντιστασιακή δράση της οικογενείας του και τελικά τον έθαψαν ζωντανό.
Ο Σού΅περτ παρέ΅εινε στην Κρήτη από τον Αύγουστο του 1941 ως τον Ιανουάριο του 1944. Σε αυτό το διάστη΅α εκτέλεσε περισσότερους απο 200 πατριώτες και έκανε αναρίθ΅ητους βασανισ΅ούς. Στη συνέχεια, ο υπαξιωματικός μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, και συνέχισε την σαδιστική του δράση στο μακεδονικό έδαφος. Εκεί έκανε αδιανόητα εγκλήματα και άφησε την αιματηρή σφραγίδα του στο Ασβεστοχώρι, στο ολοκαύτω΅α του Χορτιάτη και στα Γιαννιτσά που βίωσαν τις θηριωδίες του.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, που θα μεταδοθεί στις 19 Ιανουαρίου, η έρευνα της Μηχανής του Χρόνου, φωτίζει τον ρόλο του απότακτου συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού Γεώργιου Πούλου, ο οποίος όχι μόνο συνεργάστηκε με τους «Σουμπερίτες» , αλλά με έδρα την Κρύα Βρύση Πέλλας δημιούργησε δικό του στρατό στην υπηρεσία του Χίτλερ διαπράττοντας σωρεία εγκλημάτων κατά των αμάχων . Είναι ένα ακόμα σκοτεινό κομμάτι δοσιλογισμού στο οποίο πήραν μέρος Έλληνες εθελοντές , αλλά και βίαια στρατολογηθέντες πολίτες. Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει αυτούς που συμμετείχαν στις δολοφονικές ο΅άδες και τα κίνητρα της συμμετοχής τους.
Μια πολύμηνη αποκαλυπτική έρευνα της εκπομπής για το σκοτεινό πρόσωπο των δοσιλόγων.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Επόμενο > [K] ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά