ΤΕΤΑΡΤΗ  14/08/2019
16:50 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕκπομπήWeb TVΔείτε σήμερα: «Η πράσινη καρδιά των Οράνιε»

Η Ολλανδία είναι μία από τις χώρες, που θα απειληθούν ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με τους ηπιότερους υπολογισμούς η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 1 μέτρο μέχρι το 2100. Με δεδομένο ότι ήδη σήμερα μεγάλο κομμάτι της χώρας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και προστατεύεται από ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα φραγμάτων, η χώρα έχει αρχίσει να καταστρώνει σχέδια για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης.
Στη χώρα των «Οράνιε» υπάρχουν ισχυρά κινήματα και οργανώσεις, που μάχονται ενάντια στην κλιματική καταστροφή και απαιτούν τη μετάβαση της οικονομίας από την εποχή των ορυκτών καυσίμων σε εκείνη των καθαρών ενεργειών. Ιδιαίτερα σημαντική σε πάρα πολλές μεγαλουπόλεις είναι επίσης η παρουσία των Πρασίνων, οι οποίοι είχαν και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Στην άνοδο της συλλογικής περιβαλλοντικής συνείδησης έχει συμβάλει και η περίπτωση του Χρόνινγκεν, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες εξορύξεις φυσικού αερίου. Το αποτέλεσμα ήταν η αποσταθεροποίηση του υπεδάφους, που έχει καταστήσει πλέον «ρουτίνα» τις σεισμικές δονήσεις, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια αλλά και δημόσια κτήρια. Οι κάτοικοι απαιτούν αποζημίωση για τις καταστροφές αλλά και τον τερματισμό των εξορύξεων, στο πλαίσιο ενός άλλου ενεργειακού μίγματος.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στην Ολλανδία, επισκέφθηκε τα περίφημα «Delta Works», τα οχυρωματικά έργα ενάντια στη θάλασσα. Μίλησε με κατοίκους του Χρόνινγκεν που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συνάντησε ακτιβιστές που μάχονται για τον περιορισμό και την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Συζήτησε με δημοσιογράφους, ανθρώπους της Τέχνης, πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης, αλλά και με την 11άχρονη Λίλι, την ακτιβίστρια εναντίον των πλαστικών, που επιδιώκει να αφυπνήσει την «πράσινη καρδιά» των ανθρώπων.Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη


Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

Επόμενο > Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ (2019)

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά