ΤΕΤΑΡΤΗ  14/08/2019
07:55 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΤαξίδιαWeb TV


Σειρά ντοκιμαντέρ, που μας ταξιδεύει στην Ελλάδα.
Η εκπομπή «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» επισκέπτεται διάφορες όμορφες γωνιές της χώρας μας, εικόνες από τις οποίες μεταφέρει στη μικρή οθόνη.

Δείτε σήμερα: «Αχελώος» Α΄ Μέρος & Β΄ Μέρος

«Αχελώος» Α΄ Μέρος
Στο πρώτο μέρος του επεισοδίου «Αχελώος» της εκπομπής «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» η Μάγια Τσόκλη περιηγείται στην περιοχή Ασπροποτάμου, την οποία διασχίζει ο ποταμός Αχελώος (Ασπροποταμος ή Αραου Αλμπου) με τη μακραίωνη ιστορία του. Ξεκινώντας από την Πίνδο φτάνουμε στο χωριό Χαλίκι, απ’ όπου πηγάζει ο Αχελώος, όπου μας ξεναγεί ο οδοντίατρος-φωτογράφος Νίκος Πέτρου. Ακολουθώντας τον ρου του Αχελώου κάνουμε στάση στο διατηρητέο οικισμό Ανθούσα (Λεπενίτσα), όπου μας ξεναγεί ο καθηγητής Θεόδωρος Νήμας, και στο Αρχοντικό Παπαστεργίου. Ακολουθούμε τη διαδρομή προς το χωριό Πολυθεα (Δραγοβίστι), και φτάνουμε στον Πύργο Μαντάνια, για να περιηγηθούμε στη Μονή Δολιανών και στο Ναό Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 13 τρούλους και τα μολδαβικά, αρμενικά, οθωμανικά κ.ά. αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπου μας ξεναγεί η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νομού Τρικάλων κρυσταλλια μαντζανα. Ακολουθεί η περιήγηση στο φράγμα και στα υδροηλεκτρικά έργα της Μεσοχώρας και η συζήτηση με μέλη του Συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, με επικεφαλής την πρόεδρο Νίκη Οικονόμου και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Γιάννη Καρατζιώτη.
Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου νοτιοδυτικά της κοινότητας Μυροφύλλου, όπου ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Παλιούρας και ο πατήρ Ξενοφών μας περιγράφουν το εικονογραφικό πρόγραμμα του καθολικού της Μονής εστιάζοντας στη Δευτέρα Παρουσία και στο θαύμα που σχετίζεται με τη Μονή. Τέλος, ανεβαίνουμε προς τον Κόζιακα (δυτικότερη πλευρά της Πίνδου), με τα άλογα του Νίκου Οικονόμου.

«Αχελώος» Β΄ Μέρος
Στο δεύτερο μέρος του επεισοδίου «Αχελώος» της εκπομπής «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» η Μάγια Τσόκλη περιηγείται στην περιοχή Ασπροποτάμου, την οποία διασχίζει ο ποταμός Αχελώος (Ασπροπόταμος ή Αραου Αλμπου) με τη μακραίωνη ιστορία του. Η διαδρομή συνεχίζεται προς τη Νότια Πίνδο στις βουνοκορφές του Λάκμου, με πρώτο ξεναγό τον Κώστα Χλωριδα. Ακολουθεί η τουριστική Ελάτη (ΤΥΡΝΑ), όπου ο συγγραφέας, κάτοικος της περιοχής ’γγελος Σινάνης μιλάει για την απόφασή του να μείνει εκεί, ενώ από το Γεφύρι της Παλαιοκαριάς καταλήγουμε στην ’νω Παλαιοκαρια. Περιήγηση στο αρχοντοχώρι Περτούλι και ξενάγηση στο Αρχοντικό Χατζηγάκη, και ακολούθως στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου που ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Περνώντας το ελληνιστικό νεκροταφείο στην Αργιθεα φτάνουμε στη Μονή Σέλτσου (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), παρέα με τον Βασίλειο Καπερώνη, πρώην Πρόεδρο του χωριού Πηγές, και πληροφορούμαστε για τη μάχη που διεξήχθη στην περιοχή (1804) μεταξύ Αλή Πασά και Σουλιωτών και για την αυτοθυσία των τελευταίων. Επόμενοι σταθμοί οι τρεις τεχνητές λίμνες Κρε΅αστών, Καστρακίου, Στράτου και μαθαίνουμε για το αρματολίκι επί Τουρκοκρατίας στα
’γραφα. Ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Παλιούρας μας ξεναγεί στο ασκηταριό του Οσίου Ανδρέα, για αν καταλήξουμε τελικά στο Δέλτα του ποταμού.Κείμενα - έρευνα: Μάγια Τσόκλη
Σκηνοθεσία - φωτογραφία: Χρόνης ΠεχλιβανίδηςΠαρουσίαση: Μάγια Τσόκλη

Επόμενο > PG Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά