ΤΕΤΑΡΤΗ  11/09/2019
11:00 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΙΔΙΟΦΥΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Ιστορία

GENIUS OF THE ANCIENT WORLD


Έτος παραγωγής: (2015)Σειρά ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων

Τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που φωτίζουν και αποσαφηνίζουν τις ιδέες του 5ου αιώνα π.Χ. και μας εξηγούν πώς σχημάτισαν τη σκέψη στον σύγχρονο κόσμο.
Μεταξύ του 550 – 450 π.Χ. τρία από τα μεγαλύτερα μυαλά στην ανθρώπινη Ιστορία -ο Βούδας, ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης- συνέβαλαν στον ορισμό της έννοιας άνθρωπος. Χιλιάδες χιλιόμετρα χώριζαν τον έναν από τον άλλο, όμως και οι τρεις διέλυσαν παραδόσεις, την τυφλή πίστη και τη θεοκρατία και ώθησαν τους ανθρώπους στη σύγχρονη, ατομική και ελεύθερη λογική σκέψη. Και οι τρεις πίστευαν ότι τα άτομα έχουν τη δύναμη να ορίσουν το δικό τους πεπρωμένο και να επηρεάσουν και άλλους γύρω τους. Αυτές οι ιδέες γέννησαν το νέο κόσμο.
Πώς έγινε αυτό, ποιες ήταν οι ρίζες του στοχασμού τους; Η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ εξετάζει τις μεγάλες ιδέες τους που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων και τοποθετεί τη φιλοσοφική σκέψη εκεί όπου ανήκει.

Δείτε σήμερα: «Κομφούκιος (551 – 479 π.Χ.)» (Confucius)

Στη μεγάλη και επική ιστορία της Κίνας ένα όνομα ξεχωρίζει για την επιρροή του όχι μόνο στην Ασία αλλά στον κόσμο: ο Κομφούκιος. Γεννήθηκε σε μια εποχή μεγάλης κρίσης που ο εμφύλιος πόλεμος ήταν το σύνηθες, ανέπτυξε ένα σύστημα προσωπικής και συλλογικής ηθικής με σκοπό να αντιμετωπιστεί η συλλογική και προσωπική αγωνία των ανθρώπων που έβλεπε γύρω του.
Η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ ταξιδεύει όπως ο Κομφούκιος και προσπαθεί να βρει στη σημερινή Κίνα πρακτικές απαντήσεις για μια ικανοποιητική ζωή.
Επόμενο > PG ΟΙ ΑΝΑΙΔΕΣΤΑΤΟΙ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά