ΤΕΤΑΡΤΗ  14/08/2019
07:30 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΤαξίδιαWeb TV


Σειρά 14 ημίωρων ντοκιμαντέρ, με θέμα την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης και το Αιγαίο.

Η σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις περιπέτειες μιας ομάδας ιστιοπλόων στα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Θρύλοι, μύθοι, ήθη, έθιμα και παραδόσεις από έναν πανάρχαιο πολιτισμό, που η αρχή του χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Με μοναδική συντροφιά τον αέρα και την θάλασσα, ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, επισκέπτεται τα πιο ενδιαφέροντα νησιά του Αιγαίου και εξερευνά τους άγνωστους παραδείσους της ελληνικής φύσης.
Το πλήρωμά του, δραπέτες της καθημερινότητας, ρίχνεται σε μία περιπλάνηση στο βασίλειο του Ποσειδώνα, μαζεύοντας γνώσεις κι εμπειρίες πρωτόγνωρες. Ένα ταξίδι ανάμεσα στο βαθύ μπλε της θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού, που αντιφεγγίζει στα κύματα.
Οι ταξιδιώτες του σκάφους «Πλωτώ» παθιασμένοι αυτοεξόριστοι, ελευθερώνουν στην θάλασσα την καρδιά τους και τη θέλησή τους, χωρίς προγραμματισμένες αφίξεις και αναχωρήσεις. Ταξιδεύουν, ερωτεύονται, ονειροπολούν, μετατρέπουν τον ήχο των κυμάτων σε τραγούδι και ζουν έντονα την κάθε στιγμή.
Μέσα από τα πλάνα της σειράς, ο τηλεθεατής σαγηνεύεται από το διαφορετικό, σπαταλάει ακούραστα το βλέμμα του, ακονίζει την φαντασία του και ζει κι αυτός το διαρκές παρόν του ταξιδιού.
Στην πορεία τους οι ιστιοπλόοι αντιμετωπίζουν με θάρρος την οργή του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και, μέσα από την αέναη πάλη τους με τα κύματα, έρχονται να φωτίσουν το παρελθόν και να σκιαγραφήσουν το μέλλον.
Η σειρά συνδυάζει την ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας με την εξερεύνηση και απευθύνεται σ΄ όλους ανεξαιρέτως τους τηλεθεατές και όχι μόνον στους ιστιοπλόους.
Παρουσιάζει ανάγλυφα τις ατέλειωτες ομορφιές του ελληνικού παράδεισου και παράλληλα, δίνει πληροφορίες για τα λιμάνια, τους φάρους αλλά και όλα όσα αφορούν την πλεύση, βοηθώντας συγχρόνως, όλους όσοι σχεδιάζουν να κάνουν ιστιοπλοΐα στα μαγευτικά νερά της Ελλάδας.

Δείτε σήμερα: «Οινοίη»

Το πλήρωμα του «Πλωτώ», μετά την απόλαυση της πανέμορφης χώρας της Φολεγάνδρου, ανακαλύπτει και τις υπέροχες παραλίες της.
Οι βουτιές στα πεντακάθαρα νερά του Κάτεργου, όπως λέγεται το μέρος, χαρίζουν την δροσιά που αναζητούσαν.
Στη συνέχεια, τα βήματα μετρούν - πέτρα την πέτρα - το μικρό μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία της Παναγίας. Αφήνοντας το λιμάνι της Φολεγάνδρου, κάτω από τον βράχο της Παναγίας, φαίνεται η είσοδος της Χρυσοσπηλιάς. Στην παλιά εποχή χρησίμευε σαν ιερός τόπος λατρείας, όπου οι αρχαίοι έφηβοι χάραζαν τα ονόματά τους στα βράχια.
Τα τοιχώματα στο βάθος λαμπυρίζουν με χρυσοκόκκινες ανταύγειες και ίσως γι’ αυτό την ονόμασαν Χρυσοσπηλιά.
Το σκάφος συνεχίζει την πορεία του. Μπροστά φαίνεται η Σίκινος, το νησί με την δική του ιστορία και την δική του ξεχωριστή θέση ανάμεσα στ’ άλλα Κυκλαδονήσια.
Η πλεύση με ιστιοφόρο σκάφος, με την βοήθεια του Αίολου, προσφέρει στιγμές ανεπανάληπτης γαλήνης, αλλά και δράσης.
Τα σπιτάκια της Σικίνου, μικρές άσπρες πινελιές, σπαρμένες στο άγονο τοπίο, αντιφεγγίζουν τις πρώτες ακτίνες του ήλιου.
Από τα βάθη των αιώνων, αναδύεται ο μύθος για την ιστορική καταβολή του νησιού. Κάποτε στη Λήμνο, η θεά Αφροδίτη οργίστηκε με τις γυναίκες του νησιού κι έκανε τους άντρες να μην θέλουν να τις πλησιάζουν. Τότε αυτές που είδαν να ξεπέφτουν στην καταφρόνια και να χάνουν τα δικαιώματά τους, αποφάσισαν να επαναστατήσουν. Έτσι, μέσα σε μία νύχτα, έσφαξαν όλους τους αρσενικούς του τόπου τους για να μην υπάρχει κανείς να τις εκδικηθεί. Όμως μέσα σ’ όλες τις γυναίκες της Λήμνου, βρέθηκε μία μονάχα, η Υψιπύλη, που σπλαχνίστηκε τον πατέρα της, τον βασιλιά Θόα και κατάφερε να τον σώσει.
Χωμένος σ’ ένα σεντούκι, ο Θόας ρίχνεται στη θάλασσα και παρασυρμένος από τα κύματα βγαίνει στο νησί Οινόη. Εκεί σμίγει με μία νεράϊδα που του γέννησε έναν γιο, τον Σίκινο, απ’ τον οποίο οι άνθρωποι μετονόμασαν την Οινόη σε Σίκινο.
Ο χρόνος εδώ φαίνεται να κυλά αργά και οι ρυθμοί προσαρμόζονται ανάλογα. Το καλοκαίρι το νησί γεμίζει από τουρίστες που, παρασυρμένοι από μία αόρατη δύναμη, αποφασίζουν να βρεθούν για λίγο σ’ αυτόν τον τόπο, τον γεμάτο μυστήριο και μελαγχολία. Τον χειμώνα όμως, η Σίκινος όπως και τα περισσότερα νησιά, ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά της ερήμωσης και της εγκατάλειψης.
Πέτρα και χώμα, ήλιος και άνεμος είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκληρό τοπίο. Ξερολιθιές, που συγκρατούν το χώμα και μικρά σπιτάκια διάσπαρτα στην άγονη γη.


Παραγωγή: Ελληνική

Επόμενο > G ΑΝΙΜΑΛΙΑ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά