ΠΕΜΠΤΗ  16/05/2019
09:30 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡWeb TV


Σειρά ντοκιμαντέρ 33 εκπομπών, παραγωγής 1983, η οποία προσπαθεί να ανασυνθέσει και να επαναπροβάλλει παρελθόντα γεγονότα, όπως αυτά κινηματογραφήθηκαν ή και φωτογραφήθηκαν πρωτίστως στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο κατά την περίοδο 1895-1940.

Δείτε σήμερα: Επεισόδια 17ο & 18ο

Επεισόδιο 17ο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που καλύπτει το χρονικό διάστημα 1922 και 1923, παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, διπλωματικό και κοινωνικό επίπεδο. Με υποκινητές τους Νικόλαο Πλαστήρα και Στυλιανό Γονατά το Κίνημα του Στρατού και του Στόλου θα συστήσει Επαναστατική Επιτροπή που θα διατάξει τη σύσταση Έκτακτου Στρατοδικείου για τη «Δίκη των Έξι», -υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής-, που καταλήγει στην εκτέλεσή τους. Το 1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που σηματοδοτεί το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, αλλά και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παράλληλα δε και η συνθήκη για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα προβλήματα στην ελληνική επικράτεια.
Στο μεταξύ, η Ευρώπη και η Αμερική χορεύουν στους ρυθμούς του τσάρλεστον και της τζαζ και αρέσκονται στα θεαματικά σπορ.

Επεισόδιο 18ο. Το χρονικό διάστημα 1923-1924 στην ελληνική πολιτική σκηνή συμβαίνουν τα ακόλουθα γεγονότα: Το αντεπαναστατικό -επίσης στρατιωτικό- κίνημα με ορμητήριο την Κόρινθο (Οκτώβριος 1923) αποτυγχάνει, από την Επαναστατική Κυβέρνηση προκηρύσσονται και διεξάγονται εκλογές τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου με νίκη των Φιλελευθέρων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει ως πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 1924, αλλά η διαφωνία του με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου στο ζήτημα του στρατού τον οδηγεί σε παραίτηση, και ο τελευταίος αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ έχει ήδη αποχωρήσει «προσωρινά» (Δεκέμβριος 1923), και η Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προκύπτει από τις εκλογές εγκαθιδρύει την Αβασίλευτη Δημοκρατία (Μάρτιος 1924). Το ίδιο διάστημα το προσφυγικό ζήτημα εμμένει, η πολύκροτη εργατική απεργία του Πειραιά (Αύγουστος 1923) αιματοκυλίζεται και η επιχείρηση κατάληψης της Κέρκυρας από τους Ιταλούς (Αύγουστος 1923) καταλήγει στην αποχώρησή τους τον επόμενο μήνα, με παρέμβαση της Κοινωνίας των Εθνών.
Τη διετία αυτή, στη διεθνή σκηνή αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η εισβολή της Γαλλίας στο Ρουρ για να υποχρεώσει τη Γερμανία να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά υποτίμηση του γερμανικού μάρκου, το αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ (Hitler), ο θάνατος του ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης Λένιν (Lenin) και η δολοφονία του σοσιαλιστή Ματεότι (Matteotti) από τον Μουσολινι (Mussolini), που αποδεικνύει τις προθέσεις του φασισμού στην Ιταλία.Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός, Λέων Λοΐσιος.
Υπεύθυνος εκπομπής: Φώτος Λαμπρινός.
Έρευνα αρχειακού υλικού: Ρέα Αποστολίδου.
Σύμβουλος εκπομπής: Σελήνη Ευθυμίου.
Σκηνοθεσία αρχειακού υλικού: Βασίλης Λουλές.
Επιμέλεια εκπομπής: Τάσος Ψαλιδάκης.
Επιστημονικός σύμβουλος: Γιάννης Γιαννουλόπουλος.
Αφήγηση: Σπύρος Μηλιώνης, Κώστας Σκόκος.
Διεύθυνση παραγωγής: Λένα Χοϊδά, Αποστόλης Ραυτόπουλος.Επόμενο > Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά