ΤΕΤΑΡΤΗ  13/02/2019
00:20 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡWeb TV


Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.


Περιγραφή επεισοδίου
«Ηλίας Ηλιού: Ένας διανοούμενος στην Αριστερά»

Ο πολιτικός βίος του Ηλία Ηλιού, αλλά και η πορεία της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια έως και τη μεταπολίτευση, είναι το θέμα της εκπομπής «Ιστορικοί περίπατοι» με καλεσμένο τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλο.
«Είμαστε σταθερά και ειλικρινά αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ομαλού πολιτικού βίου. Δοκίμασε πικρούς τους καρπούς του διχασμού και της αδελφοκτόνου διαιρέσεως ο ελληνικός λαός. Δεν τους θέλει, διότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, αλλά τον καταστρέφουν». Σ’ αυτήν τη φράση θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν οι άοκνες προσπάθειες του Ηλία Ηλιού για επιστροφή στην ομαλότητα μετά τα αιματηρά Δεκεμβριανά και τον καταστρεπτικό Εμφύλιο.
Υπερασπιστής της νομιμότητας και των διωκόμενων αριστερών, ο Ηλιού υπήρξε δημοκράτης από τα πρώτα πολιτικά του βήματα. Συνοδοιπόρος του Παπαναστασίου προπολεμικά, πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ΄50 ως στέλεχος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς.
Φυλακίστηκε, εξορίστηκε, βασανίστηκε. Δεν υπέγραψε δήλωση, εμπνεόμενος από το πείσμα ενός αξιοπρεπούς διανοούμενου, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Δεινός ρήτορας, εκπροσώπησε κοινοβουλευτικά την ΕΔΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Προειδοποίησε τον πολιτικό κόσμο για την επερχόμενη δικτατορία των συνταγματαρχών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Βίωσε εκ του σύνεγγυς τις ατέρμονες διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς, που οδήγησαν στη διάσπαση του 1968 και τις μετέπειτα συνέπειές της. Είδε στα τέλη του βίου το όραμά του να ματαιώνεται, άφησε όμως πίσω του μια βαριά κληρονομιά, όχι μόνο για το χώρο του, αλλά και για τον ευρύτερο πολιτικό κόσμο.Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος

https://goo.gl/7dKmoZ

Επόμενο > PG ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά