ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11/01/2019
09:00 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡWeb TV


Ένα οδοιπορικό στην διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Η Ταμίλα Κουλίεβα μας ταξιδεύει στο παρόν και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην σειρά θα ξετυλιχτούν ιστορίες και θα φωτιστούν πρόσωπα, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με το εμπόριο, με την ιστορική μνήμη και σχέση των δύο λαών, θεατή και αθέατη. Πρόσωπα που το κάθε ένα ξεχωριστά παίζει κάποιο σημαντικό μικρό ή μεγάλο ρόλο, στην διατήρηση αυτής της βαθιάς σχέσης μέσα στον χρόνο.

Δείτε σήμερα: «Σχολεία»

Ελληνικά και ρωσικά: Γλωσσικές ιστορίες...
Το επεισόδιο ανιχνεύει τις ιστορικές διαδρομές, αλλά και τα σύγχρονα υπόγεια ρεύματα, που συνδέουν την ελληνική και τη ρωσική γλώσσα και τους δύο πολιτισμούς, όπου περίοπτη θέση έχουν οι ελληνικής καταγωγής θεμελιωτές του κυριλλικού αλφαβήτου, οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, αλλά και ο τεράστιος πολιτισμικός πλούτος, που ανταλλάσσεται με εργαλείο και όχημα τη γλώσσα.
Η Ταμίλα Κουλίεβα επισκέπτεται στη Μόσχα το ιδιωτικό λύκειο «Ελλάδα», μια λέξη, που παραμένει ζωντανή στη ρωσική γλώσσα και σηματοδοτεί τον ελληνισμό στην αρχαιοελληνική και βυζαντινή του διάσταση. Οι μαθητές του όχι μόνο μαθαίνουν ελληνικά, αλλά και εντρυφούν στον ελληνικό πολιτισμό, κλασικό και νεότερο, ανακαλύπτουν από τα σχολικά θρανία πόσα πολλά συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς μας.
Στην Αθήνα μάς φιλοξενεί το Ινστιτούτο Ρωσικής Γλώσσας «Πούσκιν», που συνεχίζει τη μακρά παράδοση διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους στη μελέτη των συνδετικών κρίκων των δύο γλωσσών, αλλά και στη συνεργασία των δύο χωρών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Ινστιτούτο Πούσκιν στην Αθήνα ιδρύθηκε από τον εκδότη και επιχειρηματία Γιάννη Γιαννίκο, που υπήρξε στα δύσκολα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εκδότης της ιστορικής ρωσικής εφημερίδας «Πράβντα» στη Μόσχα και διευθύνεται σήμερα από το γιο του Στάθη Γιαννίκο.Παρουσίαση: Ταμίλα Κουλίεβα.
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης.
Αρχισυνταξία: Αθανάσιος Τσιόλιας.
Executive producer: Σταύρος Καπελούζος.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης.
Μοντάζ: Γιώργος Κατσένης.
Ενδυματολόγος: Ελένη Πάττα.
Μακιγιάζ: Ειρήνη Χαλέλη.
Ηχολήπτης: Αποστόλης Ντασκαγιάννης.
Κάμερα (Μόσχα): Αντρέι Γκουμπένκο.
Ήχος (Μόσχα): Βαντίμ Προύντνικοφ.
Μακιγιάζ (Μόσχα): Γιούλια Νάτσινα.
Β. αρχισυντάκτη: Λάμπρος Ζαχαρής.
Β. παραγωγής (Μόσχα): Αντρέι Σάβριν.
Εκτέλεση παραγωγής: Χρυσάνθη Αυγεροπούλου.https://goo.gl/ykTchH

Επόμενο > ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά