ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11/01/2019
08:00 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΑΜΗΧΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Έτος παραγωγής: (1999)


Web TV


Η σειρά έχει στόχο να φέρει το τηλεοπτικό κοινό σε επαφή με την περίοδο της εκβιομηχάνισης, που γνώρισε η χώρα μας περίπου από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Ανιχνεύει το βιομηχανικό παρελθόν της χώρας μας μέσα από τα παραδείγματα επτά πόλεων, των οποίων η ζωή, η κοινωνική συγκρότηση, η οικονομική αυτοτέλεια, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων καθορίστηκαν από την ύπαρξη βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Πολλές φορές μάλιστα η ίδια η καθημερινότητα των ανθρώπων οργανώνεται σε απόλυτη εξάρτηση με το χώρο π.χ. του εργοστασίου.
Ερμούπολη – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Βόλος – Καβάλα – Ελευσίνα – Πειραιάς: επτά πόλεις – λιμάνια, που αποτελούν τα σημαντικότερα κέντρα και συνάμα τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πρώιμης περιόδου της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Η κάμερα περιηγήθηκε τις πόλεις αυτές συλλέγοντας πλούσιο αρχειακό υλικό, κινηματογραφώντας παλιές – και κυρίως ανενεργές – βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καταγράφοντας μοναδικές μαρτυρίες πρώην εργαζομένων και ιδιοκτητών.
Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και μελετητές προτείνουν λύσεις για το μέλλον των χώρων αυτών.

Δείτε σήμερα: «Πάτρα»

Πόλεις-βασίλισσες της βιομηχανίας, που τώρα πια ζουν με την ανάμνηση του μεγαλείου τους είναι το θέμα της σειράς. Η Πάτρα, το πρώην κέντρο του δυτικοευρωπαϊκού εμπορίου, άνθησε οικονομικά λόγω της τεράστιας παραγωγής σταφίδας. Η φόρτωση του εμπορεύματος στα πλοία αποτελούσε μια γιορτή, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι. Τα βιομηχανικά καταστήματα που λειτουργούσαν έδιναν ζωή στην πόλη. Η σημαντική γεωγραφική θέση της, εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, χάρισε στην Πάτρα και το δώρο της διάδοσης ιδεών. Η εργατική τάξη έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ζωή. Το σοσιαλιστικό κίνημα, ο αστικός και λαϊκός πολιτισμός (π.χ. ο Καραγκιόζης) άνθησαν στην πόλη.
Ο μηχανολόγος μηχανικός Νίκος Σαραφόπουλος, ο συνταξιούχος γυμναστής Σπύρος Τσικλητήρας, ο ναυτιλιακός πράκτορας Γιώργος Σωτηρόπουλος, οι συνταξιούχοι Βασίλης Μήλας και Ελένη Κόκλα, η αρχιτέκτονας Βαρβάρα Δεσποινιάδου, καθώς και ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για την Πάτρα. Τέλος, ο Σπύρος Μάλλιος αναφέρεται στην Αχαΐα Κλάους, το οινοποιείο της πόλης.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Νίκος Κρητικός.
Παραγωγή: Ελληνική

Επόμενο > Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ (ΑΡΧΕΙΟ)

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά