ΠΕΜΠΤΗ  06/12/2018
10:00 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Τέχνες - Γράμματα


Έτος παραγωγής: (2003)


ERTFLIX
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους, της χώρας. Κάθε δημιουργός επιλέγει μια συγκεκριμένη χρονιά, οριακή για το έργο του, αφηγείται τη ζωή του εκείνη την περίοδο, το έργο που ετοιμάζει, με τις όποιες συνεκδοχές, αλληλεξαρτήσεις, αλλά και επαναπροσδιορισμούς που το συνδέουν με την προσωπική του ζωή.

Παράλληλα, παρουσιάζει γεγονότα της Ιστορίας της χώρας, που λαμβάνουν χώρα πάλι την ίδια χρονιά, που ορίζουν, συμπληρώνουν ή και ερμηνεύουν τα προηγούμενα. Όλα αυτά βέβαια, σήμερα, όπως τα συγκρατεί και τα επιλέγει η μνήμη.

Σκοπός της σειράς είναι να αιχμαλωτίσει «ιστορίες» που κινούνται στο χώρο της προφορικής μαρτυρίας.Δείτε σήμερα: «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ & ΖΟΥΖΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ»

«Ευγένιος Σπαθάρης – 1959»

Ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης αυτοπαρουσιάζεται, εστιάζοντας την αφήγησή του στο 1959, χρονιά-σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία. Όπως επισημαίνει, είναι η εποχή που ο κινηματογράφος κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και οι γειτονιές, όπου ο κόσμος αγκάλιαζε το θέατρο σκιών επί δεκαετίες, εκλείπουν η μία μετά την άλλη.

Αφουγκραζόμενος τις αλλαγές του καιρού του, ο Ευγένιος Σπαθάρης μεταφέρεται από τις αλάνες και τις μάντρες στις αίθουσες των κινηματογράφων, ανεβάζοντας με τεράστια επιτυχία παραστάσεις Καραγκιόζη. Εκτενής είναι η αναφορά στην παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», που παρουσίασε το 1959 στο Παρίσι, προσκεκλημένος του «Θεάτρου των Εθνών» – διεθνούς φεστιβάλ σε ετήσια βάση.

Την αφήγησή του πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων στην Άνδρο από το βασιλικό ζεύγος, η εκτόξευση του σοβιετικού κοσμικού πυραύλου «Λούνικ», η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην Αθήνα και οι πανηγυρισμοί για την ανεξαρτησία της Κύπρου, γεγονότα που ενέταξε με ευφάνταστο τρόπο στο θεματολόγιο των παραστάσεών του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις Καραγκιόζη με τη χαρακτηριστική φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Όλγα Σέλλα.

Έρευνα αρχείων: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Ζουζού Νικολούδη – 1951»

Η χορογράφος Ζουζού Νικολούδη αφηγείται προσωπικές μνήμες από το 1951, χρονιά δύσκολη για την ανασυγκρότηση της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Η έναρξη της δεκαετίας αυτής συμπίπτει με το ξεκίνημα μιας γόνιμης προσωπικής πορείας για τη Ζ. Νικολούδη, καθώς, αφού έχει ήδη δημιουργήσει την οικογένειά της, συναντά την Κούλα Πράτσικα, η οποία θα την παροτρύνει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό. Η συνεργασία που θα αναπτύξουν θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα για την αρχαιοελληνική όρχηση και θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση στοιχείων της ελληνικής παράδοσης στις χορογραφίες της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται πλάνα από τη συνεργασία της Ζ. Νικολούδη με το Θέατρο Τέχνης ως χορογράφου στην περίφημη παράσταση «Όρνιθες», καθώς και πλάνα από την παράσταση «Χορικά», η οποία αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το καλλιτεχνικό όραμα της μεγάλης Ελληνίδας χορογράφου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Όλγα Σέλλα.

Μοντάζ: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Λάμπης Χαραλαμπίδης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

(E)
Επόμενο > PG Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά