ΤΕΤΑΡΤΗ  05/12/2018
10:00 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Τέχνες - Γράμματα


Έτος παραγωγής: (2003)


Web TV


Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους, της χώρας. Κάθε δημιουργός επιλέγει μια συγκεκριμένη χρονιά, οριακή για το έργο του, αφηγείται τη ζωή του εκείνη την περίοδο, το έργο που ετοιμάζει, με τις όποιες συνεκδοχές, αλληλεξαρτήσεις, αλλά και επαναπροσδιορισμούς που το συνδέουν με την προσωπική του ζωή.

Παράλληλα, παρουσιάζει γεγονότα της Ιστορίας της χώρας, που λαμβάνουν χώρα πάλι την ίδια χρονιά, που ορίζουν, συμπληρώνουν ή και ερμηνεύουν τα προηγούμενα. Όλα αυτά βέβαια, σήμερα, όπως τα συγκρατεί και τα επιλέγει η μνήμη.

Σκοπός της σειράς είναι να αιχμαλωτίσει «ιστορίες» που κινούνται στο χώρο της προφορικής μαρτυρίας.Δείτε σήμερα: «Μένης Κουμανταρέας - 1981»

Η εκπομπή εξετάζει τα γεγονότα του 1981 μέσα από τη ματιά του Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος εκείνη τη χρονιά εξέδωσε ένα από τα λιγότερα γνωστά, αλλά ταυτόχρονα κι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά βιβλία του: το «Σεραφείμ και Χερουβείμ». Πρόκειται για συλλογή διηγημάτων με έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, που αναφέρεται στην περίοδο 1944-1951, όπως τη βίωσε ο συγγραφέας στην εφηβική του - τότε - ηλικία. Η εκπομπή κάνει αναδρομή και παράλληλα σύγκριση ανάμεσα στις δύο εποχές, σ’ αυτήν που αφηγείται ο Μένης Κουμανταρέας στο βιβλίο του και από την άλλη στο 1981, όταν συνέβησαν μεγαλες αλλαγές στην Ελλάδα και στον κόσμο.Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.
Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς.
Ήχος: Φάνης Καραγιώργος.
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.
Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.
Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.


5 Δεκεμβρίου 2014: Θάνατος Μένη Κουμανταρέα – Αφιέρωμα


Επόμενο > PG Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά