ΚΥΡΙΑΚΗ  29/10/2017
04:10 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΝΑΤΑ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΙστορίαLive Streaming
Ο πρώην γραμματέας του ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Αλεσάντρο Νάτα αφηγείται για πρώτη φορά στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δεληολάνη τις περιπέτειες του ως αξιωματικός του ιταλικού πυροβολικού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Μια συγκλονιστική μαρτυρία εκ των έσω για το πώς αντιμετώπισαν τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας τα αντιφασιστικά περιβάλλοντα της Ιταλίας. Ο Νάτα οργάνωσε στο πανεπιστήμιο της Πίζας τις πρώτες παράνομες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Μουσολίνι. Αφού στρατεύτηκε, βρέθηκε στη Ρόδο τη στιγμή της κατάρρευσης του φασιστικού καθεστώτος και στην συνθηκολόγηση της Ιταλίας που επακολούθησε. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 ο Νάτα οργάνωσε εστία ένοπλης αντίστασης κατά των Γερμανών. Οι μάχες κράτησαν αρκετές ημέρες, ώσπου τελικά ο ίδιος και οι σύντροφοί του αιχμαλωτίστηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία.
Ο παλαίμαχος Ιταλός πολιτικός εξηγεί επίσης γιατί το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα λογόκρινε επί 40 χρόνια την αντιστασιακή δράση του κατά την περίοδο εκείνη.
Η συνέντευξη συνοδεύεται με ιταλικά κινηματογραφικά επίκαιρα του Πολέμου, τα περισσότερα από τα οποία είναι ανέκδοτα, όπως τα συγκλονιστικά πλάνα της επίσκεψης του Μουσολίνι στην Ακρόπολη την άνοιξη του 1941, την εισβολή των Ιταλών στη Νότια Γιουγκοσλαβία και πολλά άλλα, που ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ρώμη ανακάλυψε στα αρχεία του Ινστιτούτου «Λούτσε».


Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημήτρης Δεληολάνης
Δ/νση παραγωγής: Ελένη Χατζησταυρίδου

Σκηνοθεσία: Γεωργία Τάτση

(E)
Επόμενο > PG Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά