|
Ραντεβού στην Ευρώπη: ένα road trip στην καρδιά μας
Πού κρύβουν τα κλιματιστικά στη Νίκαια; Πώς είναι να ζεις σε ένα πλωτό σπίτι στο Δούναβη; Πίνουν ασύρτικο στη Μασσαλία; Γιατί ένα μπαρ στη Ζυρίχη επιλέγει να έχει άσχημη θέα; Και επιτέλους τι να υποστηρίζουμε, Σαμπντόρια ή Τζένοα;
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για την Ευρώπη. Ήρθε η ώρα να τη δείτε μέσα από τα μάτια των Ελλήνων που την έκαναν σπίτι τους!
Η Επιστήμη Μπινάζη ξεκινά για ένα road trip από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη. Δεν σταματά στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, κινείται off the beaten track αναζητώντας τις πόλεις όπου χτυπά η καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μπολόνια, Μασσαλία, Ζυρίχη, Στρασβούργο, Νίκαια, Γένοβα, Βελιγράδι...
Σε κάθε πόλη έχει για οδηγό, εκτός από online χάρτη, Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί. Άλλοι σπούδασαν στην πόλη και παρέμειναν, άλλοι κυνήγησαν εκεί τα όνειρά τους, κάποιοι μετέφεραν εκεί τις επιχειρήσεις τους. Όλοι μετρούν σήμερα δύο πατρίδες.
Μας ανοίγουν τα σπίτια τους, μας δείχνουν τα στέκια τους, μας ξεναγούν στον τόπο τους με το μοναδικό τρόπο του ντόπιου. Καλεσμένοι, αλλά ταυτόχρονα και οικοδεσπότες, μας μιλούν για τη ζωή εκτός συνόρων. Τι τους λείπει από την Ελλάδα και τι θα μπορούσε να τους γυρίσει πίσω; Είναι η Ευρώπη το κοινό μας σπίτι και πώς βλέπουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια από το βορρά ως το νότο;
Ακολουθήστε μας σε ένα διττό ταξίδι, στο δρόμο και εντός μας. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε το κοινό μας σπίτι. Έχουμε Ραντεβού στην Ευρώπη.
Δείτε σήμερα:
«Μόντενα - Μπολόνια»
Eπεισόδιο 4
Η Γένοβα μας άνοιξε την όρεξη. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς τη Μπολόνια, στην καρδιά της Εμίλια-Ρομάνια, πόλης διάσημης για την πανεπιστημιακή της παράδοση, την εξαιρετική κουζίνα της και την μεσαιωνική της ομορφιά. Αλλά η πατρίδα του Λούτσιο Ντάλα και του ραγού θα πρέπει να περιμένει λίγο, προηγείται μια στάση στην όμορφη Μόντενα.
Στην κεντρική πλατεία συναντάμε τη Σοφία Αγγίδου, σύμβουλο στο χώρο των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στη Μόντενα έχει μεταξύ άλλων συνεργαστεί με τον διεθνούς φήμης σεφ Μάσιμο Μποτούρα της περίφημης Osteria Francescana σε ένα πρόγραμμα για τη μείωση της σπατάλης φαγητού. Μας ξεναγεί στις κλειστές αγορές τροφίμων της πόλης αλλά και σε ένα πατάρι όπου παράγεται ο μαύρος χρυσός: ξύδι Balsamico.
Η Βασιλίνα Αβραμίδη διδάσκει Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Αφού κάνουμε ποδηλατάδα στην πόλη, καταλήγουμε στο στέκι της. Παλιά λεγόταν Μπαρ ντε Γκρέτσι, γιατί ήταν γεμάτο Έλληνες φοιτητές. Συζητάμε για το metoo, τα νέα μέτωπα του φεμινισμού και το γιατί δεν μπορούμε να πιούμε ένα φρέντο που τον λαχταρήσαμε!
Ώρα για ένα απεριτίφ. Θα το πιούμε στην εβραϊκή συνοικία μαζί με τον Ματίας Φίνο, έναν Ιταλό που λατρεύει τους Στέρεο Νόβα, ξέρει απ’ έξω τις παραλίες της Κυπαρισσίας και διαβάζει Ταχτσή και Καραγάτση στο πρωτότυπο. Έχει υποσχεθεί να μας δείξει τα κρυμμένα μυστικά της πόλης!
Τελευταία στάση το Σκορδάτο, η καντίνα-εστιατόριο του Βασίλη Κατσιγιάννη στην Αγορά Albani. Τα πιάτα του κάνουν θραύση και τα τραπέζια είναι μονίμως γεμάτα. Είμαστε τυχεροί, κάποιοι από τους θαμώνες έχουν ήδη πιάσει τα όργανα.
Σκηνοθεσία: Μάνος Αρμουτάκης
Αρχισυνταξία: Λίνα Γιάνναρου, Άννα Ποδαρά
Κείμενα: Επιστήμη Μπινάζη
Έρευνα: Λίνα Γιάνναρου
Εικονοληψία: Μάνος Αρμουτάκης, Κλεομένης Κουφαλιώτης
Βοηθός Παραγωγής: Νίκος Τσιούμας
Μοντάζ: Γιώργος Μαύρος
Μιξάζ: Κώστας Ντόκος
Motion Graphics Design: Βαγγέλης Μολυβιάτης
Μουσική Επιμέλεια: Επιστήμη Μπινάζη
Λογιστήριο: Κωνσταντίνα Θεοφιλοπούλου
Επικοινωνία: Γιώργος Ρόμπολας
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Executive Producers: Πέτρος Αδαμαντίδης, Αλέξανδρος Χριστογιάννης
Παραγωγοί: Κωνσταντίνος Τζώρτζης, Νίκος Βερβερίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ελc productions σε συνεργασία με τη Dare Film
Παρουσίαση: Επιστήμη Μπινάζη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|