|
Οικογενειακή σειρά μυθοπλασίας.
«Τα καλύτερά μας χρόνια», τα πιο νοσταλγικά, τα πιο αθώα και τρυφερά, τα ζούμε στην ΕΡΤ, μέσα από τη συναρπαστική οικογενειακή σειρά μυθοπλασίας, σε σκηνοθεσία της Όλγας Μαλέα, με πρωταγωνιστές τον Μελέτη Ηλία και την Κατερίνα Παπουτσάκη.
Η σειρά μυθοπλασίας μας μεταφέρει στο κλίμα και στην ατμόσφαιρα των καλύτερων… τηλεοπτικών μας χρόνων, και, εκτός από γνωστούς πρωταγωνιστές, περιλαμβάνει και ηθοποιούς-έκπληξη, μεταξύ των οποίων κι ένας ταλαντούχος μικρός, που αγαπήσαμε μέσα από γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση.
Ο Μανώλης Γκίνης, στον ρόλο του βενιαμίν της οικογένειας Αντωνοπούλου, του οκτάχρονου Άγγελου, και αφηγητή της ιστορίας, μας ταξιδεύει στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν η τηλεόραση έμπαινε δειλά-δειλά στα οικογενειακά σαλόνια.
Την τηλεοπτική οικογένεια, μαζί με τον Μελέτη Ηλία και την Κατερίνα Παπουτσάκη στους ρόλους των γονιών, συμπληρώνουν η Υβόννη Μαλτέζου, η οποία υποδύεται τη δαιμόνια γιαγιά Ερμιόνη, η Εριφύλη Κιτζόγλου ως πρωτότοκη κόρη και ο Δημήτρης Καπουράνης ως μεγάλος γιος. Μαζί τους, στον ρόλο της θείας της οικογένειας Αντωνοπούλου, η Τζένη Θεωνά.
Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Τέλη δεκαετίας του ’60: η τηλεόραση εισβάλλει δυναμικά στη ζωή μας -ή για να ακριβολογούμε- στο σαλόνι μας. Γύρω από αυτήν μαζεύονται κάθε απόγευμα οι οικογένειες και οι παρέες σε μια Ελλάδα που ζει σε καθεστώς δικτατορίας, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δεν ξέρει ακόμη πότε θα έρθει αυτό. Εποχές δύσκολες, αλλά και γεμάτες ελπίδα…
Ξεναγός σ’ αυτό το ταξίδι, ο οκτάχρονος Άγγελος, ο μικρότερος γιος μιας πενταμελούς οικογένειας -εξαμελούς μαζί με τη γιαγιά Ερμιόνη-, της οικογένειας Αντωνοπούλου, που έχει μετακομίσει στην Αθήνα από τη Μεσσηνία, για να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο.
Η ολοκαίνουργια ασπρόμαυρη τηλεόραση φτάνει στο σπίτι των Αντωνόπουλων τον Ιούλιο του 1969, στα όγδοα γενέθλια του Άγγελου, τα οποία θα γιορτάσει στο πρώτο επεισόδιο.
Με τη φωνή του Άγγελου δεν θα περιπλανηθούμε, βέβαια, μόνο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, δηλαδή της ΕΡΤ, αλλά θα παρακολουθούμε κάθε βράδυ πώς τελικά εξελίχθηκε η ελληνική οικογένεια στην πορεία του χρόνου. Από τη δικτατορία στη Μεταπολίτευση, και μετά στη δεκαετία του ’80. Μέσα από τα μάτια του οκτάχρονου παιδιού, που και εκείνο βέβαια θα μεγαλώνει από εβδομάδα σε εβδομάδα, θα βλέπουμε, με χιούμορ και νοσταλγία, τις ζωές τριών γενεών Ελλήνων.
Τα οικογενειακά τραπέζια, στα οποία ήταν έγκλημα να αργήσεις. Τα παιχνίδια στις αλάνες, τον πετροπόλεμο, τις γκαζές, τα «Σεραφίνο» από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Τη σεξουαλική επανάσταση με την 19χρονη Ελπίδα, την αδελφή του Άγγελου, να είναι η πρώτη που αποτολμά να βάλει μπικίνι. Τον 17χρονο αδερφό τους Αντώνη, που μπήκε στη Νομική και φέρνει κάθε βράδυ στο σπίτι τα νέα για τους «κόκκινους, τους χωροφύλακες, τους χαφιέδες». Αλλά και τα μικρά όνειρα που είχε τότε κάθε ελληνική οικογένεια και ήταν ικανά να μας αλλάξουν τη ζωή. Όπως το να αποκτήσουμε μετά την τηλεόραση και πλυντήριο…
«Τα καλύτερά μας χρόνια» θα ξυπνήσουν, πάνω απ’ όλα, μνήμες για το πόσο εντυπωσιακά άλλαξε η Ελλάδα και πώς διαμορφώθηκαν, τελικά, στην πορεία των ετών οι συνήθειές μας, οι σχέσεις μας, η καθημερινότητά μας, ακόμη και η γλώσσα μας.
Δείτε σήμερα:
«Εδώ Πολυτεχνείο!»
Eπεισόδιο 58
Νοέμβριος του 1973. Μια ομάδα φοιτητών, κλείνεται στο Πολυτεχνείο και αμφισβητεί για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά και έμπρακτα την δικτατορία. Η κατάληψη γίνεται σύντομα μαζική. Κατά το πρότυπο του ραδιοφωνικού σταθμού που λειτουργούν οι εξεγερμένοι φοιτητές, ο Άγγελος, με τα δικά του αθώα μάτια, αποφασίζει να στήσει κι αυτός ραδιοφωνικό σταθμό και να εκπέμψει το δικό του μήνυμα σε όλη την Αθήνα. Αρωγός και τεχνικός συμπαραστάτης του, ο κυρ-Νίκος, παλιός ραδιοερασιτέχνης που φυσικά αγνοεί τις προθέσεις του Άγγελου. Την ίδια στιγμή, η Ελπίδα, που κάνει πρόβα σε ένα μικρό υπόγειο θεατράκι στο κέντρο, παίρνει από τους συναδέλφους της ηθοποιούς το μήνυμα για την κατάληψη. Ενώ ο Αντώνης, φαντάρος στο Γουδή και άθελά του αυτή τη φορά από την άλλη μεριά της ιστορίας, έχει να αντιμετωπίσει την αιφνίδια διαταγή που έρχεται στο στρατόπεδο: να κατέβουν τα τανκς στο Πολυτεχνείο. Απέναντι στο γενικό ξεσηκωμό, ο Στέλιος και η Μαίρη, καλεσμένοι το βράδυ της 16ης προς 17η Νοεμβρίου σε επίσημο δείπνο με τον Μανιά στο σπίτι του κουμπάρου τους Παπαδόπουλου, καλούνται να πάρουν θέση, στη μεγαλύτερη στιγμή της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στη χούντα...
Σενάριο: Νίκος Απειρανθίτης, Κατερίνα Μπέη Σκηνοθεσία: Όλγα Μαλέα Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Κασβίκης Production designer: Δημήτρης Κατσίκης Ενδυματολόγος: Μαρία Κοντοδήμα Casting director: Σοφία Δημοπούλου Παραγωγοί: Ναταλί Δούκα, Διονύσης Σαμιώτης Παραγωγή: Tanweer Productions Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Παπουτσάκη (Μαίρη), Μελέτης Ηλίας (Στέλιος), Υβόννη Μαλτέζου (Ερμιόνη), Τζένη Θεωνά (Νανά), Εριφύλη Κιτζόγλου (Ελπίδα), Δημήτρης Καπουράνης (Αντώνης), Μανώλης Γκίνης (Άγγελος), Γιολάντα Μπαλαούρα (Ρούλα), Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Γιάννης), Έκτορας Φέρτης (Λούης), Αμέρικο Μέλης (Χάρης), Ρένος Χαραλαμπίδης (Παπαδόπουλος), Νατάσα Ασίκη (Πελαγία), Μελίνα Βάμπουλα (Πέπη), Γιάννης Δρακόπουλος (παπα-Θόδωρας), Τόνια Σωτηροπούλου (Αντιγόνη), Ερρίκος Λίτσης (Νίκος), Μιχάλης Οικονόμου (Δημήτρης), Γεωργία Κουβαράκη (Μάρθα), Αντώνης Σανιάνος (Μίλτος), Μαρία Βοσκοπούλου (Παγιέτ), Mάριος Αθανασίου (Ανδρέας), Νίκος Ορφανός (Μιχάλης), Γιάννα Παπαγεωργίου (Μαρί Σαντάλ), Αντώνης Γιαννάκος (Χρήστος), Ευθύμης Χαλκίδης (Γρηγόρης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Σούλα), Λευτέρης Παπακώστας (Εργάτης 1), Παναγιώτης Γουρζουλίδης (Ασφαλίτης), Γκαλ.Α.Ρομπίσα (Ντέμης).
Ως guests εμφανίζονται οι: Aννα Βασιλείου (Λίνα Παπαδοπούλου), Φίλιππος Ελευθερόπουλος (Γιώργος Παπαδόπουλος), Νίκος Καραγιώργης (Κώστας Καραγιώργης), Στάθης Κόικας (Αλκης), Τζώρτζια Κουβαράκη (Μάρθα), Πέρης Μιχαληλίδης (Μανιάς), Μάρω Παπαδοπούλου (Σίλια Μανιά), Κώστα Ταταράκης (Λοχίας), Ναταλία Τζιάρου (Ρίτσα), Γιάννης Τσούτσιας (Νικήτας / Διονύσης), Δημήτρης Φιλιππίδης (Αλέξανδρος), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Αγγελος μεγάλος), Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (Φαντάρος)
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
https://www.ertflix.gr/
|
|