ΣΑΒΒΑΤΟ  10/05/2025
17:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΒΙΒΛΙΟΒΟΥΛΙΟ   




Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δείτε σήμερα: Καλεσμένος ο Βιβλιογράφος και Κριτικός Λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1939. Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, βιβλιογραφίες και μελετήματα για πρόσωπα και θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στα βιβλιογραφικά έργα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου συγκαταλέγονται τα: «Βιβλιογραφία Γιώργου Σεφέρη» (εκδ. Ιδρύματος Ουράνη), «Βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη» (έκδ. Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας) και πρόσφατα η «Βιβλιογραφία Μανόλη Αναγνωστάκη (1941-2023)» (εκδ. Όμιλος Φίλων του Ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη 2024).

Το ποιητικό έργο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου είναι συγκεντρωμένο στον τόμο «Τα χρόνια που θα ‘ρθουν» (εκδ. Πατάκη 2022). Άλλα έργα του είναι: «Κ.Π. Καβάφης. Η ποίηση και η ποιητική του» (Κίχλη), «Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη» (Μεταίχμιο), «Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη» (ΜΙΕΤ). Το χρονικό «Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου» (Πατάκης 2016) καταγράφει την προσωπική και κυρίως λογοτεχνική πορεία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που παράλληλα περιγράφει και την ελληνική λογοτεχνική ζωή έξι δεκαετιών.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει τιμηθεί (2016) με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του καθώς και με το Βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» (2021).

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της «Βιβλιογραφίας Μανόλη Αναγνωστάκη (1941-2023)» και την προηγούμενη, του τόμου «Τα χρόνια που θα ‘ρθουν», ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τον Μανόλη Αναγνωστάκη με τον οποίο συνδέθηκε με φιλία, καθώς και για τους Καβάφη και Σεφέρη με το έργο των οποίων ασχολήθηκε συστηματικά σε όλη τη διάρκεια του βίου του. Μιλάει για το δικό του ποιητικό έργο και το ζήτημα της κατάταξης των ποιητών σε «γενιές» με βάση το ηλικιακό κριτήριο. Μιλάει επίσης για την επίμονη εργασία του βιβλιογράφου – στο έργο αυτό πήρε τη σκυτάλη από τον πρωτοπόρο του είδους, Γιώργο Κατσίμπαλη – αλλά και για το σημερινό ελληνικό λογοτεχνικό τοπίο.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Ξεχασμένες λέξεις» του Αλέξη Πανσέληνου (εκδ. Μεταίχμιο 2025), «Μην κλαις, μπαμπά» της Ρούμενα Μπουζάροφσκα (μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Gutenberg 2025), «Νατάλια Στ.» της Eλεάννας Βλάχου (εκδ. Το ροδακιό 2024).





[K8] Η ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (13ος - 19ος ΑΙΩΝΑΣ) (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά