|
Μια εκπομπή που ακολουθεί τα δημιουργικά βήματα και τις ιδέες ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Μια συνάντηση-αφορμή να καταθέσουν βιώματα, πρόσωπα τα οποία χαρακτηρίζουν την εποχή μας.
Δείτε σήμερα:
Συνάντηση με τον Διεθνώς Αναγνωρισμένο Αρχιτέκτονα Kengo Kuma
Η Άντζελα Τσιφτσή συναντά τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Kengo Kuma, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ο οποίος έχει επίσης διδάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Ο Kengo Kuma έχει δημιουργήσει έργα μεγάλης συμβολικής σημασίας σε όλο τον κόσμο, όπως το Εθνικό Στάδιο του Τόκιο, το οποίο σχεδιάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Είναι ευρέως γνωστός για τα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγει στο Τόκιο, την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και για τη φιλοσοφία που αναπτύσσει σχετικά με την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό. Χαρακτηριστικό της απόδοσης του ίδιου και της εταιρείας του Kengo Kuma & Associates, είναι ότι διατηρεί γραφεία στο Τόκιο, την Κίνα και το Παρίσι, απασχολώντας 300 αρχιτέκτονες.
Αφορμή για την συζήτηση είναι η έκθεση έργων του με τίτλο "Ονοματοποιία" "Onomatopoeia Architecture" στο πρώην δημόσιο καπνεργοστάσιο- η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Στον χώρο της έκθεσης που περιλαμβάνει μακέτες εμβληματικών έργων του Κενγκο Κούμα, προσφέροντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που αναδεικνύει τη φωνητική διάσταση των υλικών, συνομίλησαν μεταξύ άλλων για:
Την ανάγκη ανάδειξης μιας βιώσιμης αρχιτεκτονικής, επανασυνδέοντας ανθρώπους και φυσικά στοιχεία. Την ανάγκη επικοινωνίας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Τη σημασία της σκιάς.Την σημασία μελέτης κι εκσυγχρονισμού της παράδοσης.
Τον ήχο, τη μυρωδιά και την αφή των υλικών, Την πολυαισθητηριακή εμπειρία που είναι η αρχιτεκτονική.
Τα φυσικά όπως το ξύλο, το χαρτί κι η πέτρα που μεγαλώνουν όμορφαΝέα πειραματικά υλικά που θυμίζουν πλεκτά υφάσματα.
Το πολύτιμο "ma" που στην γιαπωνέζικη αρχιτεκτονική είναι "ο χώρος μεταξύ", "το κενό", η παύση - για να μιλήσουμε με όρους μουσικής ή ομιλίας/επικοινωνίας.
Την ανάγκη σύνδεσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο ιδανικός χώρος για εκείνον είπε «ένα παραδοσιακό τεϊοποτείο στο Κιότο», δίνοντας έτσι το ανθρώπινο μέτρο και εξηγώντας ότι το μέλλον βρίσκεται στον σχεδιασμό μικρής κλίμακας χώρων.
Με την Άντζελα Τσιφτσή.
Παρουσίαση: Άντζελα Τσιφτσή
|
|