|
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Δείτε σήμερα:
Καλεσμένος ο Συγγραφέας Νίκος Μιχαηλίδης
Ο Νίκος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1946. Το 1964, μόλις αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Λύκειο, απελάθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Κατόπιν αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας. Αργότερα εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Νίκος Μιχαηλίδης αφιέρωσε πολλά χρόνια ενασχόλησης με θέματα που αφορούν στην Κωνσταντινούπολη. Και μετά από 9ετή έρευνα ανέδειξε την ιστορία των εκατοντάδων Κωνσταντινουπολιτών εθελοντών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο πλαίσιο αυτό δημοσίευσε το 2021 από τις εκδόσεις της Εστίας το βιβλίο «Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944». Και το 2024 συμπλήρωσε το έργο αυτό με έναν δεύτερο τόμο που έχει τίτλο «Στον δρόμο προς την αλήθεια. Η βύθιση του Ευαγγελίστρια με τους Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές από το βρετανικό υποβρύχιο Torbay (1941)».
Με αφορμή την έκδοση αυτή ο Νίκος Μιχαηλίδης συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για τους Κωνσταντινουπολίτες Έλληνες, που άλλοι με ελληνική και άλλοι με τουρκική υπηκοότητα υπηρέτησαν στην Αλβανία ή στη Μέση Ανατολή, για τη γενικότερη συνεισφορά των Κωνσταντινουπολιτών στον πόλεμο, καθώς και για το έγκλημα πολέμου που διέπραξε το βρετανικό υποβρύχιο, όχι μόνο βυθίζοντας την «Ευαγγελίστρια» που ταξίδευε από τον Πειραιά στην Κωνσταντινούπολη με 80 επιβαίνοντες, κυρίως στρατιώτες εθελοντές, και πέντε άτομα πλήρωμα, αλλά κυρίως σκοτώνοντάς τους όταν ήταν στη θάλασσα ναυαγοί, έχοντας βουτήξει για να σωθούν από τη βύθισή της. Έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο αλλά και άγνωστο μέχρι σήμερα, καθώς το πλοίο θεωρούνταν απλώς χαμένο. Ο συγγραφέας ερεύνησε την υπόθεση και ανακάλυψε την αλήθεια, φέρνοντας στο φως τα ημερολόγια του υποβρυχίου και άλλα άγνωστα έως τώρα ντοκουμέντα.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός βιβλίου Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για το βιβλίο ποίησης «Άμμος και λίγα βότσαλα» της Παυλίνας Παμπούδη (εκδ. Ροές 2024). Ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία πεζογραφίας «Ο ήχος της σιωπής της» του Δημοσθένη Κούρτοβικ (εκδ. Εστία 2024), «Άνοιξη με μια σπασμένη γωνία» του Μάριο Μπενεντέτι (μετάφραση: Κώστας Αθανασίου, εκδ. Gutenberg 2024), «Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου» του Χαρούκι Μουρακάμι (μετάφραση: Βασίλης Κιμούλης, εκδ. Ψυχογιός 2024).
|
|