ΣΑΒΒΑΤΟ  16/11/2024
17:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΒΙΒΛΙΟΒΟΥΛΙΟ   




Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δείτε σήμερα: Καλεσμένος ο Πανεπιστημιακός και Συγγραφέας Δημήτρης Σερεμέτης

Ο Δημήτρης Σερεμέτης, Καθηγητής Οικονομικών που αφυπηρέτησε το 2020, γεννήθηκε το 1953 στην Κόρινθο και σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την ίδρυσή του και επί 35 χρόνια. Εργάστηκε επίσης ως σύμβουλος υπουργών, στην περιφερειακή διοίκηση του συστήματος υγείας και στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Έχει κυκλοφορήσει τα βιβλία: «Χρηματικές σχέσεις της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες – Επιπτώσεις της ένταξης, 1981-1985» και «Οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις – Διαρθρωτικές αλλαγές, 2010-2018»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Βασανιστήρια στην ΕΣΑ» (εκδ. Πόλις 2024), ο Δημήτρης Σερεμέτης συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βασανιστήρια που υπέστη ως κρατούμενος της ΕΣΑ επί 105 ημέρες, από τις 9 Μαΐου έως τις 21 Αυγούστου 1973. Ο Δημήτρης Σερεμέτης είχε ξεκινήσει τις σπουδές του το 1971 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Περιγράφει στο Βιβλιοβούλιο τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου, που ξεκίνησε ήδη από τη φυλακή (οι πρώτες σημειώσεις, βέβαια, κατασχέθηκαν), το τι ακριβώς συνέβαινε στα κρατητήρια, τα μελετημένα βασανιστήρια που είχαν στόχο τη συντριβή της προσωπικότητας αλλά και τη σωματική εξουθένωση, μέχρι του σημείου ωστόσο που ο κρατούμενος να μπορεί να αναρρώνει στοιχειωδώς ώστε τα βασανιστήρια και η ανάκριση να επαναλαμβάνονται. Μιλάει επίσης για τους λόγους για τους οποίους βάζει τα πραγματικά ονοματεπώνυμα των βασανιστών του, όχι όμως και των συγκρατουμένων του, ενώ περιγράφει και πλευρές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την οποία μετά την αποφυλάκισή του έζησε από κοντά.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Η Μονίκ δραπετεύει» του Εντουάρ Λουί (μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη, εκδ. Αντίποδες 2024), «Το τέρας και ο κολοσσός» της Κάσι Πλάτε (μετάφραση: Αντωνία Γουναροπούλου, εκδ. Petites maisons 2024), «Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (εκδ. Καστανιώτη 2024).




[K8] Η ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ < Προηγούμενο
Επόμενο > [K] ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (13ος - 19ος ΑΙΩΝΑΣ) (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά