|
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Δείτε σήμερα:
Καλεσμένος ο Συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας
Ο Κώστας Αρκουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο το 1986, ήταν η συλλογή ιστοριών «Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϊ να περιμένει». Συνολικά έχει δημοσιεύσει περί τα 20 βιβλία: μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ένα παραμύθι.
Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων και μια άτυπη τριλογία: «Το χαμένο Νόμπελ, μια αληθινή ιστορία» (2015), «Επικίνδυνοι συγγραφείς» (2019) και «Μυστική Ιθάκη» (2024), όλα από τις εκδ. Καστανιώτη. Με αφορμή την έκδοση της «Μυστικής Ιθάκης» ο Κώστας Αρκουδέας συζητάει με τον Μανώλη Πιμπλή για το ιδιαίτερο είδος γραφής της τριλογίας, επίσης για τους δέκα πρωτοπόρους της συγγραφικής τέχνης που περιλαμβάνει το πρόσφατο τρίτο μέρος της, που όλοι έχουν ένα νήμα που τους συνδέει με τον Κ.Π. Καβάφη και τους οποίους έχει χωρίσει σε πέντε ζεύγη: Κ.Π. Καβάφης-Έμιλι Ντίκινσον, Τζ. Ντ. Σάλιντζερ-Φερνάντο Πεσσόα, Αρθούρος Ρεμπώ-Σαρλ Μπωντλαίρ, Φίλιπ Ντικ-Γεώργιος Βιζυηνός, Στέφαν Τσβάιχ-Βιρτζίνια Γουλφ.
Μιλάει επίσης για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία αλλά και για το ελπιδοφόρο φαινόμενο της εξάπλωσης των λεσχών ανάγνωσης σε όλη την επικράτεια.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας ο φωτογράφος Γιάννης Γιαννάτος μιλά «σε πρώτο πρόσωπο» για το λεύκωμα ασπρόμαυρων φωτογραφιών που εξέδωσε με θέμα τη Μονή Βατοπαιδίου και το Άγιον Όρος, ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Λοιμός» του Αντρέα Φραγκιά που επανεκδόθηκε (εκδ. Ποταμός 2025), «Νεαρά τομάρια» του Κόλιν Μπάρετ (μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Στερέωμα 2025) καθώς και για το συλλογικό έργο-λεύκωμα «Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν» (εκδ. Τexto Λεξικοπωλείο 2024).
|
|