|
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Δείτε σήμερα:
Καλεσμένος ο Συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει δημοσιεύσει συνολικά τριάντα πέντε βιβλία, κυρίως μυθιστορήματα, μεταξύ αυτών το «Μπαρ Φλωμπέρ», τη «Βίλα Κομπρέ» αλλά και το αυτοβιογραφικό «Υπήρξα τόσοι άλλοι». Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.
Ο Αλέξης Σταμάτης έχει γράψει και αρκετά θεατρικά έργα που έχουν ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και πολλά ακόμη θέατρα της Αθήνας. Είναι τακτικός αρθρογράφος στο «Βήμα» από το 2017.
Με αφορμή το νέο μυθιστόρημά του με τίτλο «Το παιδί και ο Άγγελος» (εκδ. Μεταίχμιο 2025), ο Αλέξης Σταμάτης συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για το περιβάλλον της ορεινής Ελλάδας και του χωριού, όπου εκτυλίσσεται η δράση, για το πώς μια νέα άφιξη με καινοφανή δραστηριότητα μπορεί να διαταράξει ισορροπίες, κώδικες και ρόλους της μικρής κοινωνίας του χωριού, για τη θεατρικότητα που έχει ένα τέτοιο σκηνικό. Μιλάει επίσης γενικότερα για το έργο του, για τη δική του θεατρική δραστηριότητα αλλά και για την αισιοδοξία του για την επιβίωση της λογοτεχνίας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, και τις πολλές θετικές πλευρές που μπορεί να έχει αυτή και για τις οποίες συζητάμε λιγότερο.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για τη συλλογή διηγημάτων «Δωδεκάτη Φεβρουαρίου» του Δημήτρη Χριστόπουλου (εκδ. Ποταμός 2024) ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Στο σπίτι της» της Γιάελ φαν ντερ Βάντεν (μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο 2025), «Ο κόκκινος καθηγητής» του Διονύση Χαριτόπουλου (εκδ. Τόπος 2025) και «Η φυλακή» του Τάσου Θεοφίλου (εκδ. Αντίποδες 2025).
|
|