|
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Δείτε σήμερα:
Καλεσμένος ο Ιστορικός Δημήτρης Μπαχάρας
Ο Δημήτρης Μπαχάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε ιστορία στο Λονδίνο (King’s College) και το Παρίσι όπου έκανε το διδακτορικό του (EHESS).
Tα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στον Εθνικό Διχασμό, στον Μεσοπόλεμο αλλά και στην προεπαναστατική Πελοπόννησο. Έχει εργαστεί στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ ως υπεύθυνος του τμήματος Ιστορικών Αρχείων και ως διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει ασχοληθεί επίσης με την ιστορία της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και με την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ. Από το 2007 διατηρεί τον εκδοτικό οίκο Ασίνη που ειδικεύεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Ο Δημήτρης Μπαχάρας δημοσίευσε το 2020 το βιβλίο «Αρχοντικές οικογένειες της Πελοποννήσου: Η οικογένεια Κανακάρη-Ρούφου» (εκδ. Εστία).
Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Πώς και γιατί φτάσαμε στην Ελληνική Επανάσταση. Ιστορίες προυχόντων πριν από το 1821» (εκδ. Εστία 2025), ο Δημήτρης Μπαχάρας συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για την οργάνωση των κοινοτήτων πριν την Ελληνική Επανάσταση, για τη θέση των προκρίτων στην κοινωνική οργάνωση, τις σχέσεις τους με τους Οθωμανούς αξιωματούχους και τους Έλληνες υπηκόους, τον τρόπο είσπραξης των φόρων, για κάποιες πολύ ισχυρές οικογένειες που δεν έγιναν τόσο γνωστές όσο άλλες, αλλά και για τον ακριβή ρόλο των προυχόντων στην εθνεγερσία.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για το μυθιστόρημα «Αυτός ο χειμώνας» του Δημήτρη Καρακίτσου (εκδ. Αντίποδες 2024) ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Η διπλωμάτισσα» της Λούσι Φρίκε (μετάφραση: Τέο Ρόμβος, εκδ. Κείμενα 2024), «Φάλτσα κεφαλής» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (εκδ. Πατάκη 2024), «Από τον ήχο στις λέξεις» του Τάσου Τσακίρογλου (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων 2025).
|
|